$1000 хабара: колишнього проректора ЛНТУ суд визнав невинним

  • Головна
  • НОВИНИ
  • $1000 хабара: колишнього проректора ЛНТУ суд визнав невинним
image
Назар Тарадюк / 31.07.2023 / 0 Коментарів

У Луцьку судили колишнього в.о. проректора Луцького національного технічного університету Сергія Савчука у справі про хабарництво.

Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Відомо, що на початку квітня 2021 року, потерпілий, будучи довіреною особою ТОВ «ІдеалБудЛьвів», звернувся до Луцького Національного технічного університету щодо можливості отримання в оренду складських приміщень орієнтовною площею 200 кв.м., які є власністю навчального закладу.

Проректор пояснив представнику «ІдеалБудЛьвів», що передача майна в оренду здійснюється після погодження з Фондом Державного майна України та проходження відповідної процедури електронної системи публічних закупівель України «Prozoro», однак він, як виконуючий обов`язки проректора з науково-педагогічної роботи та інфраструктури ЛНТУ, може посприяти у наданні для фактичного використання складські приміщення, на основі розробленого договору про надання послуг зберігання майна, який попередньо погодить з ректором вказаного вищого навчального закладу. Також він зазначив, що розробить договір про надання послуг зберігання, однак документ буде без дати та в разі будь-якої перевірки складських приміщень з боку контролюючих органів на ньому відразу проставлять необхідну дату.

27 травня 2021 року проректор отримав хабар у сумі 1000 доларів США,  яка згідно курсу НБУ складав 27 546,1 грн. Відразу після цього, протиправну діяльність проректора припинили працівники правоохоронних органів та затримали його в порядку ст. 208 КПК України.

Обвинувачений свою вину не визнав та зазначив, що він повідомив представникові підприємства про особливості здачі приміщень для зберігання. Про здачу приміщення обвинувачений ректору не доповідав. Будь-які суми у договорі не були вказані. Окрім того, між ними була усна домовленість про те, що ввірене підприємство допоможе у ремонті фасаду Університету своєю робочою силою.

За словами проректора, потерпілий надав йому 1000 доларів США в якості офіційної оплати за Договір про надання послуг зберігання. Ці кошти мали б перерахуватись на офіційний рахунок університету, однак потерпілий вирішив їх надати особисто обвинуваченому, оскільки не мав часу проводити офіційні платежі.

На думку суду, зазначене свідчить про провокативність дій потерпілого, з огляду на відсутність в нього реального наміру орендувати складське приміщення та відповідно відсутність необхідності звертатися за допомогою до обвинуваченого.

Суд вважає, що обвинувачення Савчука у  підбурюванні до закінченого замаху на надання неправомірної вигоди службовій особі не доведено, а наявні в кримінальному провадженні докази є лише припущеннями, інших доказів матеріали кримінального провадження не містять і додаткових стороною обвинувачення на підтвердження висунутого обвинувачення не надали.

Отож, Сергія Савчука визнали невинуватим у зв'язку з недоведеністю його вини і повністю виправдали.

Читайте такожЯкі зарплати у керівництва Луцького НТУ

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *