Акциз на солодкі напої: в Раді зареєстрували проєкти законів

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Акциз на солодкі напої: в Раді зареєстрували проєкти законів
image
Назар Тарадюк / 07.03.2023 / 0 Коментарів

У ВРУ зареєстрували два законопроєкти, що передбачають запровадження акцизного податку на солодкі газовані напої.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«Більше року наш комітет проводив консультації із ВООЗ та профільним міністерством, експертами щодо доцільності введення акцизного податку на солодкі газовані напої. Більшість експертів схвально поставилися до такої ідеї. На даний час під двома законопроєктами стоять підписи понад 80 народних депутатів», – зазначив Радуцький.

За його словами, документ № 9032-1 вносить зміни до Податкового кодексу, якими пропонується встановити на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин ставку податку у розмірі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою. Платниками будуть виробники та імпортери напоїв.

Законопроєкт № 9033-1 визначає, що 50% виручених коштів спрямовуються на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Інші 50% – спрямують на програму дитячого харчування у школах, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

«Якщо Верховна Рада ухвалить законопроєкти цьогоріч, то закон почне діяти наступного року. Враховуючи міжнародний досвід, прогнозується зменшення обсягу споживання таких напоїв приблизно на 20% і, відповідно, перехід українців на споживання здорової альтернативи, тобто води», – резюмував Радуцький.

Як повідомлялось, у 2016 році ВООЗ закликала до глобальних заходів щодо зменшення споживання солодких газованих напоїв, зокрема й впровадження акцизного податку. За оцінками організації, зростання ціни на солодкі напої на 20% за рахунок оподаткування може призвести до скорочення їхнього споживання приблизно на 20%, таким чином запобігаючи ожирінню та діабету.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *