білорусь відкрила генконсульство для окупованих територій України

  • Головна
  • НОВИНИ
  • білорусь відкрила генконсульство для окупованих територій України
image
Назар Тарадюк / 05.07.2024 / 0 Коментарів

Наприкінці 2023 року Рада міністрів білорусі ухвалила рішення про перетворення відділення посольства в Ростові-на-Дону на генеральне консульство.

Це рішення поширюється і на інші відділення в росії, проте найбільш значну увагу привернуло Ростовське генконсульство, яке буде обслуговувати не тільки території росії, а й окуповані території України, - інформують у Центрі національного спротиву.

Консульський округ нового генерального консульства охоплює Ростовську і Волгоградську області росії, а також тимчасово окуповані території України: Донецьку, Запорізьку, Луганську і Херсонську області, та Автономну Республіку Крим. На поточний момент відомостей про специфіку роботи консульства з окупованими територіями немає.

Консульство не веде прийому з візових питань, оскільки громадянам росії та України для в'їзду в Білорусь віза не потрібна. Поки що змін у роботі установи немає: консулом залишається Геннадій Шкурдь, контакти і час роботи залишаються колишніми. Проте, якщо на російській версії сторінки установа вже називається генеральним консульством, на білоруській версії це все ще відділення посольства. Щоб з'ясувати, як працює консульство з білорусами на окупованих територіях України, журналісти представилися громадянином білорусі, який перебуває під Донецьком, і заявили про втрату паспорта.

У консульстві нас проінструктували звернутися в поліцію для отримання документа про втрату паспорта, після чого з цим документом та іншими необхідними паперами можна приїхати в консульство в Ростов-на-Дону. Також з'ясувалося, що на кордоні між окупованими територіями і територією Росії діє контроль, але для його проходження достатньо довідки з поліції про втрату паспорта. У консульстві запевнили, що люди успішно добираються і вирішують подібні проблеми. Під час спроби з'ясувати, чи безпечне повернення в білорусь для тих, хто воював на боці росії, у консульстві порадили звертатися до юристів, переважно білоруських.

Представник консульства відмовився коментувати питання, пов'язані з участю в бойових діях на боці інших держав. Участь у війні у складі російських формувань у білорусі формально незаконна і карається за статтею 133 КК рбпозбавленням волі на строк від 3 до 7 років за найманство. Відкриття генерального консульства білорусі в Ростові-на-Дону може мати серйозні політичні наслідки. Український політолог Євген Магда висловив думку, що це може призвести до розриву дипломатичних відносин між Україною і режимом олександра лукашенка.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *