білоруса затримали у США за спробу відправити спектрометр до росії

  • Головна
  • НОВИНИ
  • білоруса затримали у США за спробу відправити спектрометр до росії
image
Назар Тарадюк / 03.07.2024 / 0 Коментарів

російські спецслужби продовжують використовувати громадян білорусі у своїх операціях.

Кирила Гордея, громадянина білорусі, затримали у США за спробу обійти санкції і надіслати в росію чутливе обладнання, - інформують у Центрі національного спротиву.

Йому висунули обвинувачення у змові з метою вчинення злочинів проти США, контрабанді товарів і експорті контрольованих предметів без ліцензії. 34-річного Гордея, який законно проживає у США, затримали 30 червня у Флориді. Він є керівником транспортно-експедиторської компанії Apelsin Logistics, розташованої в Халландейл-Біч, Флорида.

У компанії є адреса в росії і два сайти з хостингом у росії, повідомляє Мінфін США. Згідно зі звинуваченням, 11 серпня 2023 року Гордей заявив, що відправляє мас-спектрометр Orbitrap Exploris GC 240 в Узбекистан, хоча насправді обладнання призначалося для росії. Це обладнання, вартістю понад 600 тисяч доларів, внесли до списку контрольованих товарів після вторгнення росії в Україну. Для експорту таких товарів до росії потрібна спеціальна ліцензія, якої у Гордея не було.

"Кирило Гордей, президент транспортно-експедиторської компанії, звинувачується в умисному обході обмежень, спрямованих на ослаблення російської військової машини, шляхом приховування інформації про вартість і кінцевий пункт призначення мас-спектрометра", - заявив Метью С. Аксельрод, представник Бюро промисловості та безпеки Мінторгівлі США.

Гордію загрожує до 5 років позбавлення волі за змову, до 20 років в'язниці і штраф у 250 тисяч доларів за незаконний експорт і до 10 років в'язниці і штраф у 250 тисяч доларів за контрабанду товарів зі США. Згідно з його профілем на LinkedIn, Гордій навчався в Ростовському державному економічному університеті та Санкт-Петербурзькому державному економічному університеті (СпбДЕУ), працював у компанії Limco Logistics з 2013 по 2020 рік, а з грудня 2020 року є президентом компанії Apelsin Logistics.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *