Бізнесмен з Австрії хоче збудувати на Волині сміттєпереробний завод

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Бізнесмен з Австрії хоче збудувати на Волині сміттєпереробний завод
image
Оля Коновалова / 13.02.2022 / 1 Коментарів

Днями відбулася зустріч з гостем із Австрії, Почесним доктором Крістіаном Чернером – директором ПП «Гігаджоуль», який ознайомив присутніх з намірами щодо можливого будівництва сучасного підприємства поводження з твердими побутовими відходами за європейськими стандартами на території Вишнівської громади.

Про це інформують на сайті громади.

На прикладах своїх підприємств, які протягом останніх 40 років запрацювали в різних країнах Європи, доктор Чернер розповів про їх мінімалістичний вплив на довкілля. Він зазначив, що сьогодні волинська громада захоронює 100% відходів, а європейський метод гарантує сортування і вивезення на спалювальні і переробні заводи України, з якими вже укладені відповідні угоди,  95 % твердих побутових відходів і лише 5%  - підлягатиме захороненню в подрібненому вигляді на території такого об’єкта.

На сьогоднішньому етапі одним з першочергових завдань будь-якої влади є екологічна безпека. Це питання на контролі в держави, тому і новий законопроект щодо поводження з відходами підготовлено до розгляду. Він передбачає відповідальність кожного за забруднення довкілля. Адже не існує людини, яка не продукує сміття. А є лише байдужість кожного з нас до мега-проблеми, яка невідворотно наступає. Бо з першими променями сонця, як гриби, по периметрах сіл і узбіччях «виростатимуть»  несанкціоновані звалища і смітники, літатимуть поміж пролісків целофанові пакети, валятимуться  різного виду пляшки та інший мотлох, який «господарі» викинуть, не задумуючись про наслідки для матінки-природи.   

Від громади необхідна лише земельна ділянка, що відповідатиме певним критеріям та, як і будь-яка інвестиційно-приваблива територія, вона повинна мати комунікації (під’їзд, світло та ін.).  Якщо у громаді знайдуть таку ділянку, то до неї будуть певні вимоги, бо інакше ні проєкт, ні, тим більше його будівництво чи навіть введення в експлуатацію, не буде можливим. А жоден інвестор, навіть український, вкладаючи власні кошти, ризикувати не захоче. 

Робоча зустріч – це ще не громадські обговорення, це лише заява про наміри інвестора сприяти жителям колишнього Любомльського та можливо Шацького районів зберегти нашу природу і екологічно-чисту територію з мінімумом затрат для бюджетів задіяних громад і кишень жителів. Адже таких підприємств на Волині планується кілька, і, чим далі від нас, тим дорожчими будуть послуги для населення і, відповідно, повільнішими будуть процеси зменшення смітників і звалищ. Адже сьогодні з нашим комунальним підприємством «БУГ» не всі жителі уклали договори на вивезення ТПВ, бо тих кілька гривень – дорого. А якщо вивезення буде до іншої ТГ чи району, а згідно з чинним законодавством — обов’язковим і платним?

Сьогодні є пропозиція від інвестора, який за власні кошти, без залучення коштів з місцевого бюджету, пропонує послуги за європейськими стандартами. Завдяки цьому є можливість зробити нашу громаду по-європейськи  чистою, а не зоною екологічного лиха в найближчі роки.  

Почесний доктор Крістіан Чернер запропонував своїм коштом забезпечити поїздку до Австрії кільком представникам громади, враховуючи гендерний підхід до формування делегації, щоб переконатись в безпечності такого об’єкта для мешканців прилеглих  до нього територій та екології.   

 

Коментарі (1):

  1. Чи відбулася поїздка в Австрію представників громади?

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *