Боротьба за 1 млрд: Пінчук програв американцям в українському АМКУ

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Боротьба за 1 млрд: Пінчук програв американцям в українському АМКУ
image
Назар Тарадюк / 14.08.2023 / 0 Коментарів

У системі «Прозорро» з 6 по 11 серпня оприлюднили 60 тисяч повідомлень про закупівлі на 15,07 млрд грн.

На ремонти доріг провели тендери на 2,60 млрд грн (17% від усіх закупівель). Найбільші тендери минулого тижня провело «Укргазвидобування», - пише видання «Наші гроші».

Державна компанія замовила обсадні труби, які засовують прямо у свердловину. Два тендери на загальну суму 1,11 млрд грн виграла американська компанія «Vorex Llc» (тут труби діаметром 244 мм , тут 339 мм).

Це досить сенсаційний результат. З часів заснування «Прозорро» фактичну монополію на поставку цих труб на «УГВ» утримував «Інтерпайп» Віктора Пінчука. Кілька років тому конкуренцію йому спробувала скласти «Vorex Llc».

«Vorex Llc» зареєстроване у Пенсильванії (США), керуючим партнером фірми є громадянин США Федір Закусило. Незважаючи на свою американську прописку ця фірма торгує китайськими трубами «Tianjin Pipe Corporation Limited» і «Hengyang Valin Steel Tube».

До 2022 року американська фірма змогла отримати підряди УГВ лише на 0,75 млрд грн. Але після вторгнення росії «Vorex» різко збільшив портфель замовлень в Україні. За ці півтора року американці тільки в «Укргазвидобуванні» отримали підряди на поставку китайських труб на 3,24 млрд грн, що вже співставно з успіхами «Інтерпайпу» у цей період.

Серпневі торги «УГВ» американці виграли попри супротив «Інтерпайпу» та небажання самого замовника йти назустріч.

«УГВ» поставило вимогу про поставку труб впродовж 90 днів після укладення контракту. На це «Vorex» заявив про нереальність такого терміну постачання з-за кордону і що це обмеження конкуренції грає на руку фірмі Пінчука:

Повний текст вимоги

«УГВ» відмовилось задовольняти цю вимогу:

«За результатами розгляду Вашої вимоги повідомляємо, що вказані у тендерній документації строки поставки продукції обумовлені нагальною потребою Товариства в обсадній трубі для забезпечення безперебійності виробничого процесу та, відповідно, видобутку вуглеводнів, що гарантує енергонезалежність України».

Відтак «Vorex llc» виграв у «Інтерпайпу» ціновий аукціон зі знижкою 13% від очікуваної вартості і уклав угоду з вимогою поставки 90 днів. Це саме той термін, який фірма називала «неможливим» для виконання.

У свою чергу «Інтерпайп» оскаржив перемогу американців в АМКУ (дві скарги по кожній процедурі коштували по 170 тис грн кожна, що становило 0,2% від очікуваної вартості торгів).

Компанія Пінчука стверджувала, що китайська продукція не відповідає технічним вимогам «УГВ». Але АМКУ на підставі пояснень замовника встановив, що технічних проблем не має.

Друга претензія «Інтерпайпу» була пов’язана з підозрою, що «Vorex» фальсифікував документ у тендерній пропозиції. Йдеться про підтвердження досвіду поставки таких труб в Україну.

Американська фірма надала позитивний відгук від ТОВ «Полтавська бурова компанія»  з групи Миколи Злочевського про постачання труб по контракту від 2018 року. Цей відгук датовано 21 березня 2023 року.

«Інтерпайп» звернувся до полтавчан з проханням підтвердити дані по цьому відгуку. «Полтавська бурова компанія» відповіла, що «не надавала листа-відгука за номером вих.№228 від21.03.2023 для Учасника VOREX LLC».

Більше того, полтавчани повідомили, що «договір поставки №1/18-CTD від 01.03.2018  року здійснювався з відхиленням від зазначеного обсягу товару та термінів його поставки».

Однак «Укргазвидобування» на це відповіло, що станом момент оцінки тендерних пропозицій воно не мало цих даних, а тому прийняло рішення на підставі наявного відгуку. АМКУ задовольнився такими поясненнями і відмовив «Інтерпайпу».

Тепер буде дуже цікаво, чи зможуть американці поставити китайські труби у відведений термін. Згідно умов контракту, у разі прострочення поставки товару «Vorex llc» повинен буде сплатити «Укргазвидобуванню» пеню у розмірі 0,1 % від вартості непоставленого товару за кожен день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково сплачує штраф у розмірі 7% від вартості простроченого зобов’язання з поставки товару.

За даними видання «Телеграф», китайські виробники труб «Tianjin Pipe Corporation Limited» та «Hengyang Valin Steel Tube» після початку широкомасштабного вторгнення росіян в Україну здійснили 26 поставок трубної продукції до росії. Основними отримувачами були «Торговый дом Северснаб», Виксунський металургійний завод та «Энергогазсервис». Всі ці фірми є постачальниками «Газпрому», «Лукойлу», «ТНК» та інших нафтогазових гігантів держави-агресора.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *