Чому можна не платити муніципалам штраф

image
Яна Горчинська / 09.02.2022 / 0 Коментарів

Адвокат Артур Мартіросян в ефірі з Максимом Благовірним пояснили чому Муніципальна варта не має права  штрафувати за паркування. 

За словами адвоката, після реформи децентралізації нагляд прокуратури над департаментом муніципальної варти був скасований. Тоді варта опинилася в певному правоохоронному вакуумі, коли їхню діяльність ніхто не контролює.

Для того, щоб муніципальна варта збирала плату і виписувала штраф – має бути повноваження, підтверджене законом Про муніципальну варту. А, оскільки цей закон не прийнятий – відповідно мініципальна варта не має права штрафувати водіїв.

Уже зараз у застосунку «Дія» можна побачити штрафи за порушення ПДР та борги за виконавчими провадженнями. Але штрафи, що виписує муніципальна варта не з'являються в «Дії». 

Тобто муніципальна варта має право вносити свої повідомлення, постанови, але не прописано, що цей орган має право стягувати кошти з вас. А кошти, згідно з правилами про адміністративну відповідальність мають право стягувати адміністративна комісія, а в муніципальній варті такої комісії нема.

Артур Мартіросян також наголосив, що навіть якщо відповідний закон ухвалять, то він зворотної дії не має. Тобто, водіям не потрібно плати всі штрафи за паркування, які їм виписали перед прийняттям закону.

Якщо йдеться про паркування на приватних стоянках, то плату має регулювати «АвтоПаркСервіс» чи Луцька міськрада.

Виписувати штрафи за паркування муніципальна варта не має права, оскільки це – прерогатива поліції.

Ось чому, коли особа представляється представником муніципальної варти, важливо вимагати пояснень, яку саме варту він представляє, хто та яким документом його уповноважив складати протокол, якою нормою передбачено його право складати протокол саме за цим правопорушенням.

Щоб не пропустити найважливішого – підписуйтесь на наші новини у зручному для вас форматі: Facebook та Telegram

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *