Чому волинська поліція збирає контакти волонтерів?

image
Оля Коновалова / 05.10.2022 / 0 Коментарів

Поліція Волині з'ясовує повні анкетні дані, мобільні телефони та іншу персональну інформацію про всіх, хто займається волонтерською діяльністю на території регіону.

Схожий запит отримав координатор «Єдиного комунікаційного центру» Сергій Рижков. Пише ВСН.

«У зв'язку із виниклою службовою необхідністю, прошу надати інформацію про волонтерські організації та членів (повні анкетні дані, номера мобільних телефонів, повну інформацію тощо), які функціонують на території Волинської області», - йдеться у запиті за підписом заступника начальника управління карного розшуку ГУ НП у Волинські області Володимира Піддубного.

Як пояснює Сергій Рижков, коли поліція надсилає подібний запит, він повинен містити чітку інформацію про кримінальне провадження, в рамках якого збираються такі дані. Адже збирати їх поліція має у випадку відкритого криміналу.

«Такі дії дуже демотивують волонтерів. Я спокійний за роботу «Єдиного Центру», бо від початку сказав, що ми не будемо займатися двома напрямками, які важко проконтролювати: автомобілі і бронежилети. Тому можу належно реагувати на подібні запити. Але більшість волонтерів не має великого досвіду спілкування з правоохоронцями. Коли про них шукає інформацію поліція, вони сприймають це як наїзд. Почнають думати: я збирав гроші на картку на 20 бронежилетів, що мені тепер буде?.. і від такого дуже опускаються руки», - каже Сергій Рижков.

У поліції запит пояснюють потребою боротися із шахраями, а не контролювати волонтерів.

«Останнім часом на території держави фіксуються факти шахрайських дій під приводом волонтерської діяльності: шахраї розміщують оголошення в соцмережах, що майже за безцінь можуть реалізувати військову амуніцію та спорядження. У результаті і цивільні, і військові перераховують кошти, а необхідного не отримують. Навіть зараз оперативники проводять комплекс заходів, аби довести вину одного з таких ймовірних шахраїв, який мешкає на Волині і дурив військових в різних областях. Для цього і відбувається збір інформації різними способами.

Це потрібно, щоб розуміти, хто дійсно веде волонтерську діяльність й безкорисно допомагає, та щоб виявляти недобросовісних псевдоволонтерів-шахраїв, які лише наживаються на людях у воєнний час. Мета поліції – мати оперативну інформацію з достовірних джерел, а не контролювати чиюсь діяльність», - йдеться у коментарі сектору комунікацій ГУ НП у Волинській області.

Поліція закликає волонтерів активніше звертатися, якщо володіють інформацією про шахраїв, що наживаються на війні.

Нагадаємо, луцький волонтер розповів, як окопні свічки рятують життя військовим.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *