Cправа про хабарництво: виправдали ексзаступника мера Луцька

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Cправа про хабарництво: виправдали ексзаступника мера Луцька
image
Назар Тарадюк / 24.10.2024 / 0 Коментарів

Ексзаступника Луцького міського голови Олександра Рачкова, який  сприяв отриманню дозвільних будівельних документів за хабар у 12 тисяч доларів США, суд визнав винним у зловживанні впливом, але чиновника не покарали.

Про це йдеться у вироку Луцького міськрайонного суду від 10 жовтня, - пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Згідно з матеріалами справи, заступник мера Луцька Олександр Рачков у листопаді 2017 року пообіцяв своєму знайомому посприяти у прийнятті в експлуатацію індивідуального житлового будинку. Чиновник, який на той час обіймав посаду менше восьми місяців, повідомив знайомого, що для позитивного та якнайшвидшого вирішення питання треба заплатити 12 тисяч доларів США. 

29 листопада 2017 року правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за фактами вимагання службовими особами Луцької міської ради неправомірної вигоди за видачу документів дозвільного характеру. Кримінальне правопорушення кваліфікували за ч. 3 ст. 368 КК України, що передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років, з конфіскацією майна. 

Водночас 12 грудня Олександр Рачков повідомив знайомого, що треба подати до відділу архітектурно-будівельного контролю Луцької міськради повідомлення про початок будівельних робіт і… 5 тисяч доларів завдатку. Ці кошти чоловік передав через посередницю чиновника.

28 грудня Рачков повідомив «клієнта» про прийняття начальником відділу архітектурно-будівельного контролю Луцької міськради позитивного рішення і нагадав про необхідність подачі декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

3 січня 2018 року начальник відділу ДАБК справді зареєстрував повідомлення про початок виконання будівельних робіт, а 6 лютого – декларацію про готовність об’єкта до експлуатації. А начальник управління архітектури та містобудування на початку квітня затвердив містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва на реконструкцію житлового будинку під житловий будинок з торгово-офісними приміщеннями. 

25 квітня Олександру Рачкову передали ще 7 тисяч зелених. Того ж дня правоохоронці викрили заступника мера і ще двох посадовців. Тоді медіа повідомляли, що йдеться про головного архітектора Леоніда Герасимюка, начальника відділу державно архітектурно-будівельного контролю міської ради Юрія Маслюка.

Як зазначено у вироку суду, ані посередники заступника мера, ані чиновники, яких він переконував у найкоротший термін ухвалювати позитивні рішення, нібито не знали про злочинні наміри Олександра Рачкова. 

Крім того, у справі фігурував і депутат Луцької міськради, якому нібито також передали 5 тисяч доларів за не перешкоджання узаконенню будівництва та його реконструкції. Йшлося про тодішнього голову постійної комісії міської ради з питань земельних відносин та земельного кадастру Євгенія Ткачука. Слід зауважити, що спочатку йшлося про хабар на загальну суму 17 тисяч доларів США. 

В обвинувальному акті стосовно Олександра Рачкова, який потрапив до Луцького міськрайонного суду у серпні 2019 року, взагалі зникла згадка про депутата. Вже колишній заступник міського голови обвинувачувався за трьома статтями. Йому інкримінували шахрайство, а також підбурювання до надання неправомірної вигоди службовій особі і вчинення в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища. 

25 квітня поточного року колишнього заступника мера Олександра Рачкова звільнили від відальності за шахрайство (ч. 3 ст. 190 КК України) у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження відносно нього у цій частині.

За рештою статей – отримання неправомірної вигоди службовою особою і вчинення в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням службового становища – Олександр Рачков провини не визнав. Переконував суд, що ніякої неправомірної вигоди не отримував та діяв в інтересах міської ради та в межах своїх повноважень.

Суддя Ярослав Артиш зазначив, що слідство не встановило, а прокурор не надав суду беззаперечних доказів доведення винуватості. 

«У ході судового розгляду стороною обвинувачення не надано доказів того, що Олександр Рачков, здійснює контроль за реєстрацією декларацій про готовність об’єкта до експлуатації, а також затверджує містобудівні умови та обмеження для проектування реконструкції житлового будинку.

Як показав суду начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради, надання попередньо документів та рішень, в тому числі, декларацій про готовність об`єкта до експлуатації, Олександру Рачкову для розгляду чи погодження, не передбачалось.

Таким чином, не маючи службових зав’язків у вузькому сенсі, обвинувачений міг використати лише свої можливості, пов`язані з займаною посадою заступника міського голови, у широкому сенсі», – дійшов висновку суддя. 

Отож, колишнього заступника мера визнали винним за ч. 2 ст. 369-2 КК України (одержання неправомірної вигоди), але звільнили від покарання у зв’язку із закінченням строків давності. Втім вирок ще не набрав законної сили, впродовж 30 днів його ще можуть оскаржити в апеляції.

На роботу у Луцьку міську раду Олександр Рачков потрапив у листопаді 2013 року. Два місяці побув побув радником міського голови Миколи Романюка із правових питань. З грудня 2013 і до квітня 2017 року працював начальником юридичного відділення і юридичного управління Луцької міської ради. Заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради 6 квітня 2017 року Олександра Рачкова призначив на той момент виконувач обов’язків міського голови Луцька Ігор Поліщук. Це сталося менше, ніж через місяць після відомого владного перевороту у Луцькраді: після смерті міського голови Миколи Романюка депутати звільнили з посади секретарку міськради, представницю партії «Самопоміч» Юлію Вусенко, яка й мала б тимчасово перейняти обов’язки міського голови, а натомість призначили представника партії «Укроп» Ігоря Поліщука.

Після затримання наприкінці квітня 2018 року він подав у відставку і призупинив членство у ВО «Батьківщина». А 30 травня того ж року його звільнили.

Слід також додати, що Олександр Рачков був фігурантом і іншої кримінальної справи. Навесні 2018 року правоохоронці зафіксували нібито факт його посередництва під час вимагання головою одного з судів Волині неправомірної вигоди від громадянина за винесення позитивного рішення під час розгляду кримінального провадження. Тоді медіа повідомляли, що йдеться про голову Шацького районного суду Волинської області Наталію Сушик.

Захисникам Олександра Рачкова і Наталії Сушик вдалося довести, що мала місце провокація з боку найнятого агента. Крім того, було багато інших процесуальних моментів, через які справа «розсипалася».

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *