«День смерті української науки»: реакція волинян на захист дисертації Іллі Киви

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «День смерті української науки»: реакція волинян на захист дисертації Іллі Киви
image
Оля Коновалова / 27.04.2021 / 0 Коментарів

Народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Ілля Кива 26 квітня захистив кандидатську дисертацію із державного управління.

Тема дисертації Киви – «Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)». На захист, який відбувався у стінах державному Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості Ілля Кива прийшов у супроводі «тітушок».

Відповідне відео опублікувало видання Hromadske.

Троє чоловіків у чорному одязі, які відмовлялися представлятись і пояснювати, на кого вони працюють, блокували вхід до аудиторії, у якій нардеп захищав кандидатську дисертацію.

Згодом в мережі з’явилися кадри із захисту дисертації. На записі чути, як хтось попросив Киву пояснити, що таке демократичний євроінтегрований державний управлінський апарат.

Кива заявив, що «питання зрозумів повністю» і пообіцяв відповісти на нього в наступній науковій роботі.

Зрештою, всі 13 членів комісії одностайно проголосували «за».

Чи отримає Ілля Кива новий науковий ступінь, вирішуватиме Міносвіти.

Журналісти BIHUSinfo детально вивчили дисертацію Іллі Киви і з’ясували, що дослідження нардепа базуються на фейкових документах та публікаціях, а англомовну версію він сформував, вочевидь, через онлайн-перекладач.

Ця подія викликала хвилю обурення серед представників української наукової спільноти.

Зокрема, Львівський лікар, виклaдaч Укрaїнськoгo кaтoлицькoгo yнiвeрситeтy, кoлишнiй рeчник MOЗ Oлeксандр Ябчанка спалив свою дисертацію на знак протесту проти присвоєння Киві наукового ступеню Кандидата наук в галузі Держуправління.

«В подальшому мені соромно називатися Кандидатом наук. Це звання остаточно дискредитоване. Прошу вважати це офіційною заявою і позбавити мене наукового ступеню Кандидата медичних наук», - заявив Ябчанка.

дисертація

Луцький бізнесмен Віктор Грисюк вважає, що суспільство перетворило академічність науки в штампування дипломів та ринок купівлі дисертацій.

«В цивілізованих країнах наука приносить гроші. Точніше великі гроші. Там викладачі не отримують мізерні зарплати, тому й не беруть додатково хабарі. Там мати диплом, без знань, нічого не вартує, тому студенти, які дорого платять за освіту, йдуть в університети здобувати знання, а не купувати пластик. Там університети розвивають свої лабораторії, а бізнес корпорації вкладають мільярди доларів в їх розробки, які потім можна монетизувати, тому там за талантами черга ще з випускних шкіл. Тому там бути науковцем не лише престижно але й економічно вигідно.

Але чому найкраще, що сталося з нашою наукою, це диплом для Киви? Бо нарешті суспільство почало говорити, що щось не так з нашою наукою… Та невже? Напевно в Україні наука жила в паралельній реальності, де процвітав ринок дипломів, наукових ступенів, де практичність винаходів нікого не цікавила, а система, яка прогнила вже давно, була лише виразкою на бюджеті країни. Де за бюджетні гроші багато ректорів жили не гірше міністрів, де купити диплом в суспільстві, це не злочин, а норма, заплатити за оцінку, тож так прийнято, ледь не народна традиція. А потім провчившись за бюджетні гроші п’ять років, можна поїхати збирати яблука в Польщі…», - написав Віткор Грисюк на своїй сторінці у facebook.

Кандидатка філологічних наук,  доцентка кафедри прикладної лінгвістики факультету іноземної філології ВНУ ім.. Лесі Українки Анна Данильчук закликає колег не палити дисертації, а навпаки – об’єднатися.

Данильчук

«Проблема тут радше не в Киві, тут і так ясно, що людина з його минулим, рівнем обізнаності й колом інтересів не може бути не лише кандидатом наук, але й народним депутатом також. Щодо його нових наукових «перемог», то адекватним науковцям краще не палити дисертації, що знецінюють їх же труд, а перетворити гнів на корисні для суспільства дії. Зокрема, з’являється ініціатива OsvitaLeaks, є Дисергейт. Серйозно насторожує те, що попри велику суспільну увагу, захист все ж відбувся, більше того, рада, де він пройшов прийняла купу фейкових документів і публікацій яких навіть не існує (є уже розслідування з цього приводу), а це уже дуже поганий сигнал і з міністерства, де пан міністр теж забороняє через суд розслідування плагіату у власних роботах. А це все негативно впливає як на науку, так і на популярність вітчизняної освіти, адже в Україні ці дві галузі аж надто тісно пов’язані», - переконує Анна Данильчук.

Варто зазначити, що суспільство все ж відреагувало – соцмережі уже вибухнули мемами та карикатурами з приводу захисту кандидатської дисертації.

кива

кива

кива

кива

кива

кива

кива

кива

кива

кива

кива

кива

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *