На Волинській митниці зміняться правила ввезення гумдопомоги

  • Головна
  • НОВИНИ
  • На Волинській митниці зміняться правила ввезення гумдопомоги
image
Назар Тарадюк / 13.10.2023 / 0 Коментарів

В Україні на період воєнного стану Уряд спростив процедуру ввезення товарів, що визнаються гуманітарною допомогою.

Наразі її регламентує Постанова КМУ №174 від 1 березня 2022 року (із неодноразово внесеними змінами). З того часу у пунктах пропуску, розташованих на Волині, за декларативним принципом оформили уже понад 400 тисяч тонн гуманітарних вантажів, - інформують на сторінці Волинської митниці.

Волинські митники опрацювали більше 50 тисяч декларацій, які подаються особою, що перевозить відповідний товар, під її персональну відповідальність.

Як зазначає пресслужба митниці, динаміка ввезення гуманітарної допомоги поступово сповільнюється, але наростає в арифметичній прогресії. Однак кількість зловживань, викритих у порядку контролю за доставкою цих вантажів, збільшується у геометричній прогресії.

"У ході перевірок митниця завжди аналізує документи, які подаються до оформлення. А у випадку сумнівів - звертається з письмовими запитами до отримувачів допомоги про підтвердження (або спростування) її очікування, до митних органів іноземних держав щодо автентичності товаросупровідних документів, вдається до інших заходів контролю", - йдеться в повідомленні.

Відомо, що встановили 16 спроб протиправного ввезення товарів під виглядом гуманітарної допомоги. За ними склали 16 протоколів про порушення митних правил. Вартість предметів порушень - 18,9 млн грн. Також волинські митники виявили 22 випадки ввезення транспортних засобів як гуманітарної допомоги, які в подальшому з метою продажу виставили на платформі онлайн-оголошень «ОLX». Про такі факти повідомляють правоохоронців.

Загалом за результатами проведених заходів перевірки законності ввезення гуманітарної допомоги Волинською митницею з початку 2023 року до правоохоронних органів направили 144 повідомлення про протиправне діяння, що містять ознаки злочину за ст. 201-2 (незаконне використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку), ст.190 (шахрайство), ст. 358 (підробка документів) Кримінального кодексу України. Для порівняння - у 2022 році таких повідомлень було лише 2.

"Тож не дивно, що Уряд вирішив змінити процедури пропуску та обліку гуманітарної допомоги. Звертаємо увагу волонтерських організацій, благодійних фондів та перевізників на Постанову КМУ №953 від 5 вересня 2023 року. Крім окремих пунктів, вона набуде чинності з 1 грудня 2023 року і змінить механізм визнання товарів гуманітарною допомогою, пропуску через митний кордон України та митного оформлення, отримання, надання, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги, що ввозиться на митну територію України", - зазначають на митниці.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *