Дискусійна тема: які вулиці Луцька не омине перейменування

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Дискусійна тема: які вулиці Луцька не омине перейменування
image
Еля Коротинська / 08.02.2023 / 0 Коментарів

У Луцьку поповнився список вулиць, які незабаром перейменують. Про це стало відомо під час засідання комісії міської ради з питань перейменування та впорядкування назв вулиць територіальної громади.

Зокрема, найближчим часом змінять назву вулиці Арцеулова, Боткіна, Грибоєдова, Конякіна, Сенатора і Докучаєва. На цьому наголосила у своїй пропозиції депутатка Луцької міської ради Алла Доманська. Також на перейменування очікують мешканці вулиць Хакімова, Пушкіна, Балакірєва, Чернишевського, Гордіюк, Станіславського та Салтикова-Щедріна. 

В порядку денному – було всього 5 питань, та їх доповнили кілька дискусійних. Зокрема, члени комісії розглянули звернення від громадян, проекти рішень про перейменування вулиць, доповнили список назв вулиць Луцької територіальної громади які пропонуються до впорядкування.

Так, двоє громадян звернулись до міської ради з проханням про перейменування вулиць міста на честь видатних українців або на честь міст-героїв, які були зруйновані. Окрім цього, лучанин Білошицький просив врахувати його пропозицію і назвати вулиці міста на честь князів що правили містом. Також члени комісії розглянули незгоду громадянина Пльотки щодо перейменування вулиці Короленка.

Та найбільш дискусійним виявилось питання про перейменування вулиці Станіславського, Пушкіна та Хакімова.

Депутатка Алла Доманська наголосила, що по цих вже переважно завершилось громадське обговорення обговорення і велика ймовірність, що незабаром вулиця Станіславського – називатиметься Ярослава Мудрого, Хакімова - Дольна, а Пушкіна – Свято-Василівська.

«В цієї вулиці є історична назва і це історична частина міста і було б логічно відновити цю історичну назву» - каже Алла Доманська.

Водночас, на засідання комісії завітав відомий журналіст та краєзнавець Микола Якименко. Він звернувся з проханням врахувати пропозицію щодо перейменування вулиці Пушкіна на вулицю Вальдемара Пясецького.

 «Я консультувався з іншим автором – Оленою Бірюліною, вона каже що немає ніякого монастиря. Монастир Святого Василія був в іншому місці. Вона знайшла зовсім іншу інформацію де він був розташований. Це не історична а придумана назва. Якщо будуть громадські слухання вона готова довести і буде дискусія. Вальдемар Пясецький відомий багатьом лучанам саме через художню школу де працював. Це отой будиночок з колонами. Отам він працював. Вальдемар Пясецький багато досліджував та писав про історію вулиць Луцька тому якось негоже не назвати вулицю на його честь…», - каже краєзнавець.

Як пояснив голова комісії Михайло Щур, пропозиції звісно враховуються, але «скільки людей – стільки думок» і цей процес не може тривати вічно.

«Відповідно до закону, якщо розглядається питання зміни назви вулиці на назву іменну, чи це ім’я конкретної особи, історичної особи, чи це творчий псевдонім то це вимагає проведення громадських обговорень. До громадських обговорень вулиця не буде перейменована на іншу назву». Може бути що на громадських слуханнях люди мешканці вулиці не підтримають вашу пропозицію», - наголосив Михайло Щур.

Також попри звернення двох мешканок луцька щодо перейменування вулиці Станіславського на Ярослава Мудрого, Алла Доманська настоювала на тому, аби перейменували цю вулицю на Ізидори Косач, оскільки саме ця назва пройшла через громадське обговорення.

Тож більшість питань винесли на розгляд сесії, та зрештою члени комісії погодились - багато проектів рішень про перейменування вулиць викличуть у сесійній залі палкі дискусії.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *