Енергетична безпека та фінансування військових для Волиньради не на часі?

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Енергетична безпека та фінансування військових для Волиньради не на часі?
image
Назар Тарадюк / 15.09.2022 / 0 Коментарів

На розгляд сесії Волинської обласної ради сьогодні, 15 вересня, виносили чимало важливих питань для області та України, втім не всі вони були підтримані обранцями громади.

Зокрема, депутати від фракції "Європейська солідарність" пропонували колегам підтримали два звернення до керівництва країни, які стосуються енергетичної безпеки країни, фінансування ЗСУ та життєдіяльності громад.

Так, депутати хотіли запропонувати Верховній Раді України і Кабінету Міністрів України при розгляді проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 р.» чітко визначити наступні пріоритети бюджетного фінансування і неухильно їх дотримуватися:

  1. Забезпечити першочергове і повноцінне фінансування Збройних сил України, усіх необхідних заходів для оборони України, відвоювання тимчасово окупованих територій нашої країни. В рамках цього напрямку, пропонували, зокрема, забезпечити можливість у місцевих бюджетах фінансування добровольчих формувань територіальних громад, а також потреб територіальної оборони.
  2. Створити можливості для повноцінного фінансування соціального захисту найменш захищених верств населення, забезпечивши передовсім безперебійну виплату пенсій, соціальних виплат, соціальної допомоги, субсидій тощо. Також в рамках цього пріоритету – забезпечення повноцінного фінансування освіти і медицини.
  3. Передбачити кошти (зокрема, за рахунок міжнародної допомоги) на відновлення зруйнованого житла, об’єктів життєвої інфраструктури, надання допомоги на відновлення житла громадянам. 
  4. Забезпечити безперервну роботу, захист та розвиток об’єктів критичної інфраструктури в енергетичній сфері. Країна вступає у важкий зимовий період і країна має бути забезпечена електрикою, теплом та водою – це стосується видатків і діючого бюджету на 2022 р., і бюджету на наступний рік.
  5. Крім того, у державному бюджеті, так і у місцевих бюджетах мають бути закладені резервні кошти на випадок непередбачених подій, як-то пошкодження об’єктів інфраструктури, зростання кількості тимчасово переміщених осіб, аномальна холодний осінньо-зимовий період і т.п.

Також депутати пропонували провести повноцінну «інвентаризацію» наявних бюджетних програм і таким чином скоротити або призупинити фінансування тих бюджетних програм, які не є пріоритетними в умовах воєнного стану.

В іншому зверненні йшлося про енергетичну безпеку країни, позаяк опалювальний сезон цього року буде чи не найскладнішим в історії незалежної України.

"На кінець серпня на складах та у сховищах було накопичено лише 2 мільйони тонн вугілля та 13 мільярдів кубічних метрів природного газу. Хоча раніше уряд ставив завдання накопичити щонайменше 19 мільярдів кубічних метрів природного газу. Однак, за нинішніх темпів накопичення запасів природного газу до початку опалювального сезону Оператор газотранспортної системи України прогнозує не більше 14,4 мільярда кубічних метрів природного газу.

Це буде означати рекордно низький рівень запасів природного газу порівняно з попередніми роками. Порівнюючи з середнім рівнем запасів газу в підземних сховищах Європи, який досягнув вже 80% від запланованих об’ємів, в Україні йдеться про ледь більше 40%. До того ж зберігаються ризики з постачанням вугілля", - йдеться у зверненні.

За інформацією Міністерства розвитку громад та територій України внаслідок збройної агресії росії на території України уражені 327 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання, з яких відновлено 158 об’єктів. Втім росія продовжує атакувати об’єкти цивільної інфраструктури.

Тож, щоб захистити Україну від енергетичного колапсу волинські депутати пропонували вжити наступні заходи:

  1. Розгорнути системи протиповітряної оборони для захисту об’єктів критичної енергетичної інфраструктури: електростанцій, теплоелектроцентралей, розподільчих мереж, видобувних потужностей тощо.
  2. Підготувати та розосередити по країні достатні запаси матеріалів для швидкого відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури, у разі їх пошкодження.
  3. Забезпечити джерела надходження газу, вугілля та інших енергоносіїв з України та інших країн.
  4. Гарантувати стабільність і прогнозованість управління в громадах. Відмовитись від зловживання створенням військових адміністрацій у громадах, віддалених від зони бойових дій. Натомість налагодити робочий діалог між представниками центральної влади і місцевого самоврядування для оперативного вирішення питань енергетичної безпеки регіонів.
  5. Передбачити, під час підготовки проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», достатні кошти для забезпечення енергоресурсами; впровадження енергозбереження, доступних альтернативних способів електро- та теплогенерації і постачання; виплати субсидій та інших пільг; проведення ремонтних та відновлювальних робіт об’єктів енергетичної інфраструктури.

Втім, зрештою, більшість депутатів Волинської обласної ради не підтримала ці звернення. 

Так само як раніше проголосували за те, щоб передати автомобіль з балансу облради на користь КП "Волиньприродресурс", а не на потреби військових.

 

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *