Фірми, пов’язані з родиною волинського експрокурора, оштрафував АМКУ

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Фірми, пов’язані з родиною волинського експрокурора, оштрафував АМКУ
image
Назар Тарадюк / 24.09.2024 / 0 Коментарів

За неподання інформації до Антимонопольного комітету України луцькі підприємства ТОВ «Спецкомунтех» та ТОВ «Будівельна компанія Борей» оштрафували на 68 тисяч гривень кожне.

Там вимагали у представників бізнесу документи, які стосуються торгів щодо придбання сміттєвозів на Франківщині та Житомирщині. Обидва підприємства цю вимогу проігнорували. Про це йдеться в рішеннях Західного міжобласного територіального відділення АМКУ від 12 вересня 2024 року, - пише «Сила правди».

Волинськими компаніями в АМКУ зацікавилися після матеріалу про потенційну змову між «Спецкомунтехом» та «Будівельною компанією «Борей» на державних закупівлях. Зокрема йшлося про аукціон, проведений восени 2020 року Печеніжинською селищною радою, що на Івано-Франківщині. Тоді громада купувала сміттєвоз. У тендерній документації посадовці вказали, що хочуть придбати вживаний автомобіль, виготовлений не раніше 2008 року. У торгах брали участь лише ТОВ «Будівельна компанія «Борей» та ТОВ «Спецкомунтех». Різниця між їхніми цінами становила лише 419 гривень і на аукціоні вони не торгувались. Переможцем вийшла компанія «Спецкомунтех» з ціною майже 1,5 мільйона гривень, запропонувавши замовнику сміттєвоз «Volvo FL280» 2008 року випуску.

Такий результат виглядав підозрілим, адже «Спецкомунтех» під час тендеру завантажив усю потрібну документацію і навіть фото автомобіля. А от її «конкурент» БК «Борей» – два пошкоджені файли архівного формату rar, які неможливо було відкрити. Тож навіть якби його ціна виявилась більш привабливою для замовника, той все одно змушений був би її відхилити через неможливість звірити передбачену законодавством про закупівлі документацію учасника. 

Схоже розгорталися події й під час іншого тендеру, який також восени 2020-го проводила Овруцька міська рада на Житомирщині. Місто купувало вживаний сміттєвоз не старше 2008 року випуску і з пробігом не більше 190 тисяч кілометрів. 

Ті ж конкуренти завантажили свою документацію з різницею в кілька хвилин: «Спецкомунтех» – усе потрібне, а «Борей» – знову ті ж дві архівні теки, що були пошкоджені і не відкривалися. Їхні ціни відрізнялися лише на тисячу гривень і вони не торгувались на аукціоні.

Крім того, в обох конкурентів виявився і спільний контактний телефон. Це був номер директора ТОВ «Спецкомунтех» Михайла Бухарова. Він вказував його у документації, яку подавав на тендери. І цей же номер вказувався у реєстраційних даних компанії «Борей».

Після звернення журналістів Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України вирішило дослідити, чи дотримувалися ТОВ «Спецкомунтех» та ТОВ «Будівельна компанія «Борей» законодавства про захист економічної конкуренції під час цих торгів. 

Обидві фірми протягом 15-ти днів на вимогу голови відділення повинні були надіслати визначену інформацію та завірені копії документів. Вони цього не зробили. Відтак адміністративна колегія Західного міжобласного тервідділення АМКУ 12 вересня цього року визнала такі дії ТОВ «Спецкомунтех» та ТОВ «Будівельна компанія «Борей» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Кожне підприємство оштрафували на 68 тисяч гривень.

ТОВ «Спецкомунтех» зареєстроване у 2018 році. Основним видом його діяльності є торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами. Першою засновницею фірми була Зоя Веніславська, а керівником – її син Сергій Веніславський. Згодом на місце Зої Веніславської прийшов її інший син Вадим Веніславський та лучанка Наталія Самойліч. У 2020 році Вадима Веніславського замінила його донька Анастасія Веніславська, а керівником замість Сергія Веніславського у 2018 році став Михайло Бухаров.

Вадим і Сергій Веніславські не тільки бізнесмени, а ще й колишні працівники прокуратури. Зокрема, Вадим Веніславський став правоохоронцем у квітні 2000-го. Починав з посади помічника прокурора Маневицького району. Вже за два роки перебрався до Луцька, де впродовж 2003-2011 працював прокурором різних відділів прокуратури Волинської області. У листопаді 2011-го – липні 2012-го він обіймав посаду прокурора Луцького району, а наступні майже два роки був заступником прокурора Волинської області.

На момент створення підприємства Вадим Веніславський не працював в органах прокуратури, бо був звільнений в порядку люстрації у 2014 році. Проте, згодом через суд відстояв повернення до роботи і змушений був переписати фірму на доньку.

Від появи підприємство «Спецкомунтех» активно брало участь у державних тендерах: 126 процедур і 83 підписаних договори на 167,5 мільйона гривень. У кількох з них фірма брала участь разом з «конкурентом» – компанією «Борей», яка теж пов’язана з родиною Веніславських. 

З 2016 року «Будівельна компанія «Борей» мала київських та дніпровських власників, а згодом в ній з’явилося волинське керівництво. Це засновники Роман Антончик і Анастасія Тишкевич та директор Сергій Мартинюк, які прийшли у «Борей» в один і той же час – у 2020 році.

Роман Антончик на виборах 2016 року був довіреною особою кандидата у народні депутати Федора Веніславського, рідного брата Вадима і Сергія Веніславських. Федір Веніславський з червня 2019 року по вересень 2022 року був представником президента в Конституційному Суді України, а до грудня 2023-го представляв главу держави у Верховній Раді. Роман Антончик родом з Маневич, де свого часу помічником прокурора району працював Вадим Веніславський. 

Через деякий час зв’язки «Борею» з родиною Веніславських поглибились ще більше – у 2022 році на місце Сергія Мартинюка прийшов лучанин Дмитро Булюк – на той час бойфренд доньки експрокурора Вадима Веніславського Анастасії Веніславської. У серпні 2024 року керівницею фірми замість нього стала Яна Климчук.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *