Чому вулиця імені Шанель прогриміла на всю Україну, а про місцевих визначних митців всі забули

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Чому вулиця імені Шанель прогриміла на всю Україну, а про місцевих визначних митців всі забули
image
Яна Горчинська / 22.01.2022 / 0 Коментарів

На недавню “провокацію” із назвою вулиці на честь Коко Шанель у селі Струмівка зреагувала буквально вся Україна та не тільки регіональні ЗМІ, а й всеукраїнські телеканали. Неймінг вулиці на честь французької дизайнерки привернув всеохопну увагу, давши прецедент для подібних ініціатив. Натомість, провівши невелике дослідження, ми помітили, що ініціатива цього ж забудовника назвати всі вулиці в сусідньому ЖК іменами луцьких митців пройшла повз медіа, тонко натякаючи, що такі дії менш вартісні та значущі. Керуючись, певно, почуттям меншовартості, чимало журналістів готові писати про щось закордонне, ігноруючи своє, патріотичне.

Назви вулиць і їх правильний неймінг впливають на два важливі фактори: швидку та зрозумілу ідентифікацію, котра полегшує життя, а часом і рятує його, та культурну складову. Кур’єрам і таксистам у повсякденні та службам екстреної допомоги в надзвичайних ситуаціях потрібні швидкі засоби для визначення місцезнаходження людей. Тому унікальні назви вулиць і об’єктів є вкрай важливими: вони повинні легко писатися, легко вимовлятися та гарно запам'ятовуватися, бажано - асоціативно. Культурна складова створює фонове сприйняття людей їхнього простору, себе самих у цьому просторі. Саме тому важливою була декомунізація вулиць: зміна радянського простору на український контекст.

Повертаючись до вулиці Коко Шанель, забудовника складно звинуватити в відсутності креативу чи продуманості. По-перше, вулиця відповідає базовим вимогам неймінгу (унікальність і простота) та вписується в логічний асоціативний ряд із комплексом От Кутюр, яким вона проходить. По-друге, тепер навіть ті люди, котрі ніколи не були в Струмівці, точно знають де знаходиться вулиця Шанель і як її знайти.

Однак, з точки зору культури, уваги заслуговує інший проєкт “Сімейної Фортеці” - житловий район “Гордість”, де забудовник втілює ще одну концепцію неймінгу: вулиці названі іменами Костянтина Шишка, Бориса Карабуліна, Олександра Байдукова, Едварда Красинського, Яна Завадовського. Скоріше за все, для багатьох людей ці прізвища нічого не значать, але такий неймінг сприяє освіті людей. Адже ці п’ятеро чоловіків - художники родом із Луцька, котрі відзначилися своїм талантом на рівні України та світу, а тому їхні імена треба знати й пишатися ними. Оскільки вулиці нові, іншого асоціативного ряду нема, а назва комплексу “Гордість” поруч із прізвищами митців сприяє нейронному зв'язку “людина, що викликає гордість” і “людина, що асоціюється з домом”. Таким чином проєкт несе просвітницький аспект поруч із концептуальним. І це видається значно важливішим за Коко Шанель чи милі назви “Щаслива” чи “Квіткова”.

Щоб не пропустити найцікавішого – підписуйтесь на наші новини у зручному для вас форматі: Facebook та Telegram

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *