Господарі зовнішньої реклами: хто залишився законно працювати у Луцьку

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Господарі зовнішньої реклами: хто залишився законно працювати у Луцьку
image
Еля Коротинська / 02.11.2022 / 0 Коментарів

Рекламний ринок у Луцьку нині переживає нелегкі часи. Війна в країні неабияк вдарила по економіці, тож більшість підприємств та бізнесменів в першу чергу скоротили витрати на рекламу.

У місті все частіше можна помітити порожні білборди та застарілі постери на сіті-лайтах, які не оновлювались по кілька місяців.  І це при тому, що кількість рекламних площ за 3 роки зменшилась майже втричі.

Журналісти видання «Insider Media» вирішили дослідити наскільки змінився ринок з того часу і хто є головними монополістами зовнішньої реклами в обласному центрі.

У 2019 році у Луцьку затвердили нові правила розміщення зовнішньої реклами в місті. Як у той час писали журналісти Центру журналістських розслідувань «Сила правди», новий документ надавав перевагу малим та різного роду світловим засобам зовнішньої реклами в противагу традиційним білбордам, яких в місті нараховувалось майже півтисячі. Тож на ринку почали з'являтись нові відеоекрани, скролери, лайтпостери із скролінг системами, світлодіодні екрани, пілони, пілари та інші новомодні конструкції.

Станом на початок 2019 року, за даними міської ради, у Луцьку було видано близько 830 дозволів на розміщення зовнішньої реклами. Це – майже 1000 рекламних конструкцій.

Міська влада одразу заявила, що згідно нових правил головні фасади будинків будуть звільняти від реклами по всьому місту. За новою концепцією місто поділили на чотири зони:

  • нульова зона А – в межах заповідника «Старий Луцьк», де будь-яка зовнішня реклама заборонена, окрім вивісок та оформлення вітрин світловими засобами;
  • зона Б (центральна частина міста) на деяких вулицях дозволятиме рекламу на бічних і задніх фасадах;
  • зона В (спальні райони міста);
  • зона Г (приватні сектори та виїзди з міста) дозволятимуть рекламу на бічних і задніх фасадах, інколи з деякими обмеженнями.

Ті ж об'єкти зовнішньої реклами, які не «вписувались» у параметри, або ж у власники не змогли оформити на них відповідні дозволи – демонтували.

Причин для демонтажу – знаходилось багато. До того ж – в місті підняли вартість оренди землі для розміщення об'єктів зовнішньої реклами. Тож у Луцьку і справді за кілька років значно зменшилась кількість рекламних площ.

Журналісти видання «Insider Media» звернулись до міської ради з запитом в якому просили надати перелік суб'єктів господарювання, яким надано дозволи на розміщення засобів зовнішньої реклами.

Загалом, виконавчий комітет станом на кінець жовтня видав 229 дозволів на встановлення рекламних конструкцій. Це: одно-, двосторонні та подвійні щити, лайтпостери, пілони і вивіски. Загалом – 327 одиниць. У місті окрім цього розташовано 10 скролерів, реклама на яких змінюється динамічно. А також – 27, беклайтів, світлодіодних, відео- та LED-екранів.

Як слідує з відповіді на запит наразі у Луцьку на рекламному ринку офіційно працює 74 гравці. Це і невеликі приватні фірми та ФОПи, які рекламують свою діяльність, а також потужні рекламні агентства і цілі міжнародні корпорації. Серед них – не лише з луцькою, а й рівненською та столичною «пропискою».

Окрім цього, 7 рекламних щитів встановило комунальне підприємство «АвтоПаркСервіс» і ще 3 рекламні конструкції належать громадським організаціям, церквам та благодійним фондам.

То хто ж все-таки має найбільшу кількість рекламних площ в Луцьку?

ТОП-5 лідерів:

  • ТзОВ «Аполлінарія» – 24 дозволи;
  • РА «Стар» у формі ТзОВ – 15 дозволів;
  • ФОП Тарасюк Олег Миколайович – 14 дозволів;
  • ФОП Гадзінський Андрій Васильович – 13 дозволів;
  • ТзОВ «Комтех  Аутдор» – 10 дозволів.
  •  

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *