Помер відомий луцький скульптор Микола Головань. ФОТО. ВІДЕО

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Помер відомий луцький скульптор Микола Головань. ФОТО. ВІДЕО
image
Оля Коновалова / 01.02.2022 / 1 Коментарів

Відійшов у вічність відомий луцький скульптор Микола Головань.

Інформацію про це у коментарі Інсайдер Медіа підтвердив письменник та близький товариш Миколи Голованя Володимир Павлік.

«Мені про це стало відомо сьогодні зранку», - зазначив Володимир Павлік. 

Деталі — згодом.

Інформаційно-аналітичне видання Інсайдер Медіа висловлює щирі співчуття рідним, близьким та усім, хто знав видатного Миколу Голованя!

Довідка:

Микола Микитович Головань народився 9 січня 1943 року в місті Луцьку у сім’ ї робітників. Навчався у Теремнівській загальноосвітній школі.

В 1959 році почав вчитися скульптурі у Львівському мистецькому училищі імені Івана Труша. Після закінчення навчання в 1965 році повернувся до Луцька, де в батьківському обійсті, розташованому в районі Теремного, створив перші авторські скульптури. Пізніше обійстя було знесено, а родина Миколи Голованя отримала квартиру. Частину своїх скульптур Головань вирішив подарувати місту для облаштування Центрального парку Луцька. Після цього скульптор звернувся до тодішнього голови Луцького міськвиконкому Юрія Сулівіна з проханням виділити йому ділянку землі для облаштування майстерні. Таку ділянку було надано на березі Стиру.

Проєкт будівлі розробив у 1980 році архітектор Ростислав Метельницький. За його задумом, Микола Головань міг прикрашати будинок на свій розсуд власними скульптурами, барельєфами тощо. Спочатку діяльність скульптора наражалася на перевірки влади, але в часи Перебудови будинок почав набувати сучасного вигляду — рясно прикрашеної як зовні, так і всередині, споруди. Будинок належить заповіднику та не приватизований скульптором. Будинок і подвір'я відкриті для нерегулярних екскурсій, які часто проводив сам Микола Головань.

Працював скульптором 8 років у Художньому фонді України та 22 роки – в художньому комбінаті. Брав участь в скульптурних пленерах у м. Луцьку «Пам’ять крізь віки» (2001) та садово-паркової культури у Франції (2002).

Руками Миколи Голованя виготовлено композиції для Луцького міського парку культури та відпочинку імені Лесі Українки, елементи дитячого містечка «Чудо», пам'ятний знак на місці захоронення розстріляних в’язнів у місті Луцьку, пам’ятники загиблим воїнам-афганцям в с. Линів Локачинського району Волинської області, пам’ятний хрест в Національному історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви».

Дім Голованя входить до ТОП-5 екстравагантних будівель України.

За вагомий внесок у розвиток естетичного і високохудожнього середовища в місті Луцьку, а також популяризацію образотворчого мистецтва скульптору Миколі Голованю надали звання «Почесний громадянин міста Луцька» та визнали «Митцем 2021 року».


 

До слова, у 2021 році короткометражна стрічка про луцького скульптора Миколу Голованя потрапила в короткий лист Каннського фестивалю короткометражних фільмів.

Щоб не пропустити найважливішого – підписуйтесь на наші новини у зручному для вас форматі: Facebook та Telegram

 

Коментарі (1):

  1. Будинок належить заповіднику та не приватизований скульптором.....Далі все стає зрозумілим та прозорим... о

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *