Як волиняни у 2023-му добивалися мільйонів для ЗСУ замість бруківки

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Як волиняни у 2023-му добивалися мільйонів для ЗСУ замість бруківки
image
Назар Тарадюк / 18.01.2024 / 0 Коментарів

У Луцьку торік сталося чимало скандалів через недоцільність виділення коштів на ремонти вулиць, будівництво стадіонів і різні недоречні закупівлі у місцевих громадах.

Це викликало невдоволення громадян, через що містами прокотились акції протесту. Активісти вимагали спрямувати кошти на підтримку ЗСУ. Спочатку влада чинила спротив, однак зрештою крига скресла і з’явилися тендери на закупівлю дронів, - йдеться у випуску програми «Новини з тилу» Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

«Спочатку дрони – потім стадіони», «Дрони замість бруківки» - акції під такими гаслами почалися у Луцьку восени 2023 року. Обурило людей те, що громади використовують податки із зарплат військових на свій розсуд, а не на потреби армії.

«Війна не зменшує оберти, але дехто в тилу повірив, що перемога у нас вже в кишені. І можна розслабитися й повернутися до звичного життя. Це – страшна помилка, яка може коштувати тисячі життів, втрачені для України роки, втрачені для вас, ваших дітей та онуків», - зазначив боєць 100-ї окремої бригади ТРО ЗСУ Сергій Чуріков.

Вирахунок податку з заробітків військових деякі громади суттєво «наростили» свої бюджети. Зокрема, за підсумками, дев’яти місяців 2023-го 763 додаткових мільйона гривень доотримала Володимирська громада, 208 млн – Луцька, а 98 млн – Ківерцівська. Однак торік значну частину цих коштів хотіли спрямувати на вирішення містечкових проблем, а не підтримку Збройних сил. Проте людям, рідні яких в окопах Донбасу, Харківщини і Півдня вигризають землю в окупантів, такий підхід не припав до душі. Заговорили про це і самі військові.

«Політики дозволяють витрачати гроші на перекладання бруківки замість допомоги фронту через вас. Ваша байдужість, а, можливо, і мовчазна підтримка дає їм це зелене світло. Ви – господарі міста! І поки ми на фронті, я не прошу вас вийняти гроші з кишені. Я прошу вас вплинути на місцевих політиканів, які неправильно витрачають наші з вами гроші. Я у вас вірю. Разом переможемо», – звертався Чуріков.

Найбільше акцій та мітингів щодо необхідності підтримки армії торік минуло у Луцьку. Хоча й перші скандали із цим прогриміли у Ківерцях. Перша акція відбулася на початку вересня. Її спровокували чергові тендери на ремонти вулиць на шалені суми.

Дорогі дорожні луцькі ремонти

У Луцьку почалося усе з походів під муніципалітет. Щоразу мітингарів ставало все більше. Людей тригерили тендери: завершення капітального ремонту проспекту Волі за кілька десятків мільйонів, запланований капремонт бульвару Дружби народів за майже 50 мільйонів, ремонт кільця біля кінотеатру Промінь за 14 мільйонів гривень.

«Бульвар Дружби народів за 50 мільйонів. 50 мільйонів це – дві тисячі дронів-камікадзе. А дві тисячі дронів – це дві тисячі мертвих мо*калів. Може це і більше, але хоча б дві тисячі. А відповідно, це десятки, сотні живих наших пацанів, які живуть в цьому місті і біля нього», – пояснював недоцільність таких витрат співорганізатор ініціативи «Спочатку дрони…» Сергій Рижков.

Паралельно із мітингами міська влада поступово йшла на маленькі поступки. Проте від своїх ідей відмовлялася не завжди. До прикладу ремонт бульвару Дружби народів, який мала робити фірма зі зв’язками з нардепами Ігорем Палицею та Степаном Івахівим, просто відклали.

«По бульвару Дружби народів. Його реально треба робити. Якщо ми його не зробимо, не почнемо робити, він просто розсиплеться. Ви самі бачите яка там ситуація. – Але люди так не вважають. – Люди не розуміють самої структури асфальтобетону, самої структури вулиці. Його необхідно робити. Тому що вони отримають величезні ями навесні і будуть так само розказувати владі, яка нічого не робила. Ми розширимо проїжджу частину, зробимо більше паркомісць. Ви бачите, як він завантажений. Зробимо велосипедні доріжки, тротуари. Це буде центральний проспект цього мікрорайону», – пояснював доцільність ремонту директор департаменту ЖКГ Луцькради Микола Осіюк.

Наприкінці жовтня міський голова Луцька Ігор Поліщук підписав розпорядження, яким заборонив непершочергові витрати з бюджету. І цього поки що більш-менш дотримуються. З дороговартісних закупівель після того у Луцьку лише водоканал замовив ремонт каналізаційного колектора за 51 мільйон гривень. Водночас, ще раніше в місті запланували витратити 110 мільйонів на ремонти дворів, доцільність яких під час війни сумнівна.

«Жоден двір не робиться без звернень мешканців. До всіх ремонтів дворів прикладається купа звернень людей, де вони просять зробити в їхніх дворах ремонт для того, щоб в тому числі і військові, які повертаються, і мами, і інші могли ходити по цих бруківках, а не зачіплюватися і падати», – запевняла директорка департаменту фінансів Луцькради Лілія Єлова.

На сесії Луцької міськради активістів не пускали аж до грудня. Не виходило керівництво і до мітингарів. Аж наприкінці жовтня на акцію у центрі міста нарешті завітав голова Ігор Поліщук.

«Сума, яка передбачена на ЗСУ становить 211 мільйонів гривень. Я хочу до активістів поставити питання: «А ви не хочете в сусідні громади піти і запитати, чи там є це співвідношення хоча б один до одного – сума отриманих ПДФО від військових і сума виділених коштів на ЗСУ?» – апелював до натовпу, який кричав «Ганьба!», Ігор Поліщук.

Напередодні цієї акції Ігор Поліщук пообіцяв виділити 50 мільйонів саме на дрони. Втім, ініціатори руху «Дрони замість бруківки» подали до міськради звернення щодо першочерговості бюджетних витрат. Кажуть спершу – забезпечити всім воїнів, а вже потім латати тротуари.

«Мені важко сказати, чи пов’язане те, що міська рада вирішила виділити 50 мільйонів гривень з тим, що ми почали таку ініціативу. Я свічку не тримав. Але це – позитивний крок і я сподіваюсь, що таких кроків з боку міської ради буде ще більше. Для того, щоб по максимуму наповнювати ЗСУ різними необхідними речами», – коментував ситуацію співорганізатор акції «Спочатку дрони…» Анатолій Котлюк.

Ініціативна група підготувала для депутатів проєкт рішення аби обмежити у 2024 році видатки на необов’язкові ремонти.

Точка кипіння припала на листопадову сесію міськради, де й мали розглядати це питання. Втім влада підготувала і проголосувала альтернативний проєкт рішення, яким запланувала витратити у 2024 році щонайменше 500 мільйонів гривень на ЗСУ, а з ремонтів дозволити лише те, що стосується цивільного захисту та аварійних робіт.

Хоча в залі лунали пропозиції збільшити видатки на ЗСУ до 800 мільйонів гривень, а то й півтора мільярда. Більшість проголосувала все ж за пів мільярда. Це викликало обурення в ексдепутата міської ради Андрія Козюри, який зараз захищає країну на сході.

 

«Ми хочемо подякувати вам. Вже ж прийняте це рішення? Подякувати вам і сказати, особливо мужикам, найбільше нам не хватає піхоти. От в кого сьогодні дрогнула рука нажати за півтора чи за сімсот, записуйтесь в піхоту. Тоді може сміливості добавиться тиснути правильно кнопки», – апелював до своїх ексколег Андрій Козюра.

Уже в грудні активісти разом із депутатами взялися аналізувати проєкт бюджету Луцької громади на 2024 рік в контексті того, на чому можна зекономити грошей для армії.

«Тяжко йде цей процес, тому що серед нас немає спеціалістів в бюджетній сфері. І, взагалі, я думаю, таких спеціалістів небагато в нашому регіоні. Але от вже ми бачимо такі перші пункти, про які ми вже давно говорили. Це грамоти, букети, віночки. Не треба купляти, хай чиновники пошукають свої особисті гроші. Моя ініціатива буде стосуватися того, щоб висвітлення в ЗМІ так само, або в межі, або в я взагалі за те, щоб повністю. І так само ми вже подивилися частину програм, і там є запитання по щонайменше 20 пунктах тих програм. І будемо чекати відповіді від чиновників», – розповідав Анатолій Котлюк.

В результаті дискусій на грудневій сесії Луцькради у бюджеті громади на 2024 рік зарезервували 306 мільйонів гривень для армії. Ця сума може збільшитися ще на 300-600 мільйонів після розподілу вільних залишків.

Також на кінець минулого року ініціативі «Спочатку дрони» вдалося заблокували невчасних тендерів на 75 мільйонів гривень, посприяти виділенню 50 мільйонів на створення ветеранського хабу і трьохкратне збільшення бюджету участі цього року.

Достукатися до обласної влади

Мітингували волиняни і під стінами обласної влади. Із депутатів облради ніхто до них не вийшов. За все відповідали заступники голови облдержадміністрації.

Олександр Троханенко розповів, що з півтора мільярда гривень обласного бюджету половина грошей йде на заробітні плати бюджетникам. На ЗСУ витратили 266 мільйонів. З них 130 мільйонів – на допомогу волинським бригадам. 80 мільйонів – на виплати сім’ям загиблих. Решту, каже посадовець, пішли на ремонти госпіталю, укриттів.

«Ви запит надали. Ми проговорили з відповідним заступником, який займається фінансовими питаннями. Всі цифри ви отримаєте. По-друге: по групі «підзвітність і прозорість» на нашому сайті військової адміністрації буде публікуватися кожна закупівля, яка в Прозорро відбувається. Заходьте, дивіться, що громади та область закупляє. Це вже робиться. Найближчим часом, я думаю, до грудня портал запрацює», – додавав перший заступник Сергій Мовенко.

Далі була сесія обласної ради, на якій активістам не дали слова. А наступного дня після сесії, де депутати всіляко запевняли – що «котики» з ЗСУ на першому місці, комунальне підприємство облради «Волиньприродресурс» оголосило тендер на дорогущу автівку – семимісний мінівен «Hyundai Staria» за два з половиною мільйони гривень. Після розголосу тендер скасували.

Вже за кілька днів після мітингу під стінами ОДА виконавча влада області організувала засідання профільної комісії, де піднімали питання недоцільності деяких тендерів. Керівники громад звітувалися та намагалися пояснити недоречні закупівлі. Зупинимося на громадах, які мали найбільші бюджети саме за рахунок ПДФО військових.

Скандальний ківерцівський стадіон

У Ківерцях тендер на реконструкцію стадіону під тиском громадськості скасували. Згодом голова громади Олександр Ковальчук просто розкаявся за скандальний тендер.

«Під натиском громадськості і також ми сіли обговорили ці питання. Ми розірвали договір, зустрілися з переможцем, без судових рішень, без форс-мажорів поклали проект в довгий ящик. Наразі до закінчення повномасштабного вторгнення немає в планах робити той стадіон. на нас вилили великий шквал негативу, шквал критики по всій Україні і за межами України. Так як я голова, то це особисто моя провина», – казав Ковальчук.

Активісти з Ківерців неодноразово намагалися вплинути на Олександра Ковальчука і через інші неоднозначні закупівлі.

«Коли ми говоримо, що грошей треба більше, кажуть: немає. Але коли в цей момент проводяться тендери на ремонт паркану на кладовищі за 2 мільйони гривень, коли замовляються послуги телебачення для висвітлення роботи міської ради майже в 100 тисяч гривень, замовляються готелі для незрозуміло яких делегацій. Один тендер на 86 тисяч, інший на 90. І харчування плюс до цього, це вже півмільйона гривень. Коли це все скласти до купки, то розумієш, що гроші вільні є. І тому ми вийшли, щоб долучитися до акції «Гроші – на ЗСУ», щоб заявити, що так не можна», – розповідає активістка з Ківерців Наталія Холявінська.

А ще у Ківерцях ремонтують частину даху поліклініки за майже 9 мільйонів гривень, зливову каналізацію за два з половиною мільйона. В селі Суськ роблять дорогу з бруківки за півтора мільйона гривень.

У Ковелі все військове ПДФО пішло на оборону. Але…

На Ковельщині восени минулого року оголосили два тендери, які викликали сумніви в доцільності у активістів. На ремонт вулиці Шкільної запланували виділити майже 6 мільйонів гривень. А в Любомлі взялися ремонтувати рентген кабінет за три мільйони. Втім, мер Ковеля Ігор Чайка прозвітував, що всі кошти із військового ПДФО пішли на оборону.

«До нас за 10 місяців надійшло 56 мільйонів військового ПДФО. До останньої сесії ми віддали там 44 з половиною. І на жовтневій сесії – 11,5 ми ще дофінансували програму покращення технічного забезпечення військових частин. І фактично ми вирівняли ту суму, яку ми отримали і яку віддали на потреби військових. Після законодавчих змін нам надійшло ще 5 мільйонів. Ми їх повернемо. Але ті звернення, а в нас їх більше десятка, ми все одно будемо розглядати. Ми їх виконаємо», – коментував Чайка.

Володимир: найбільше ПДФО з військових – найменше на оборону

Місто Володимир – рекордсмен в області серед отримувачів податку з доходів військових. Там дислокується велика військова частина. За 10 місяців 2023-го в бюджет громади надійшов один мільярд 650 мільйонів гривень. З них на ЗСУ витратили 300 мільйонів, тобто трішки більше 18 відсотків. Голова громади Ігор Пальонка так пояснив витрати, які обурювали громадськість:

«У місті багато військових і плануємо проводити реабілітацію для воїнів у відремонтованому басейні. Ми вирішили реконструювати чашу, систему очистки та перекрити дах. Щодо стадіону, тут навчається близько 900 дітей. Більше ста їхніх батьків знаходяться в ЗСУ. І коли постало питання ремонту стадіону, ми його обговорювали з керівництвом школи, з батьками та з людьми, які сьогодні захищають нашу незалежність. Ми хочемо там лише вирівняти майданчик, покласти покриття на доріжках і траву», – звітував Пальонка.

У Володимирі під тиском громадськості скасували декілька тендерів. Проте є такі, які викликають сумніви доцільності. Про це на своїй сторінці в Facebook написав депутат Володимирської міської ради Костянтин Зінкевич. Зокрема, йдеться про ремонти огорожі садочка №7 – 365 тисяч гривень, ремонт приміщення під STEM-лабораторію – 536 тисяч грн, ремонт роздягальні і деяких кабінетів Центру позашкільної освіти – 875 тисяч.

Окрім цього, у Володимирі продовжують ремонтувати проїзди до будинків аж за три мільйони 600 тисяч гривень.

«В нас освоювався фактично на роботах мільярд в рік. Із тих ПДФО, що сплачують військові. І недоцільних робіт і закупок вистачало. Я на кілької комісіях, сесіях пропонував ці речі зняти і їх закумулювати, щоб їх витрачали на збройні сили. Але більшість «За майбутнє» і їх сателіти не підтримують. І, якщо частина депутатів підтримує, то все одно більшість не підтримала зняти ці речі», – прокоментував телефоном Зінкевич.

У Нововолинську, на думку влади, все нормально

Заступник міського голови Нововолинська Микола Пасевич переконує, що в них всі потреби військових закриті.

«ПДФО від військових – 60 мільйонів гривень. На сьогоднішній день 56,5 мільйонів було повернуто на потреби збройних сил України. Планується ще 4 мільйони перерозподілити на всі звернення військовослужбовців. Тому ситуація така. В повномі обсязі повертаємо назад. Утримуємо військовослужбовців частин, ТРО і купуємо всі необхідні речі», – розповідав Пасевич наприкінці 2023 року.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *