Каховська ГЕС не підлягає відновленню

image
Назар Тарадюк / 06.06.2023 / 0 Коментарів

Після підриву російсько-окупаційними військами у ніч проти 6 червня Каховська гідроелектростанція не підлягає відновленню. 

Внаслідок підриву машинної зали зсередини ГЕС повністю зруйновано. Про це повідомили в «Укргідроенерго».

За попереднім прогнозом очікується спрацювання водосховища впродовж наступних чотирьох днів. Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення.

А ще там вказують, що неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС.

Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Український персонал ЗАЕС моніторить усі показники. Тим часом, як нагадують в «Укргідроенерго», президент Володимир Зеленський скликав Раду національної безпеки та оборони України.

«"Укргідроенерго" наразі продовжує аналізувати ситуацію, наші фахівці працюють над уточненням масштабів руйнування, швидкості та обсягів води. Інформація оновлюватиметься», — додали там.

Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк в етері «Радіо Свобода» заявила, що не вся дамба зруйнована: «Є суттєве пошкодження ділянки, там де проривається вода. Обсяги цього руйнування дійсно великі [...] Вони використали частину пошкоджень, щоб скинути воду. Кілька тижнів тому вже було підтоплення лівого берега, коли вони втратили навіть свій особовий склад там, де позаливало бліндажі, окопи та оборонні споруди вздовж лівого берега».

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *