Колекторам заборонили погрожувати боржникам

image
Оля Коновалова / 13.09.2021 / 0 Коментарів

В Україні 5 компаній пройшли процедуру реєстрації в Національному банку України та офіційно набули статусу колекторських.

Про це інформують на сайті НБУ.

Ідеться про компанії:

  • ТОВ "КОМПАНІЯ АКСІЛІУМ" (ЄДРПОУ 43227197); 
  • ТОВ "ІНФІДІС" (ЄДРПОУ 41476560); 
  • ТОВ "ФІНТЕХ-КОЛЕКТ" (ЄДРПОУ 44364802); 
  • ТОВ "СЛУЖБА ВИКОНАННЯ СТЯГНЕННЯ" (ЄДРПОУ 44303859);
  • ТОВ "УКРАЇНСЬКА КОЛЕКТОРСЬКА АГЕНЦІЯ" (ЄДРПОУ 41501722).

Лише ці фірми матимуть право надавати послуги з урегулювання заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб.

«Після 14 жовтня 2021 року у разі відсутності компанії в реєстрі, кредитодавець чи новий кредитор будуть зобов’язані достроково розірвати із нею договір про надання послуг із урегулювання простроченої заборгованості», – пояснили в НБУ.

Водночас новий закон має прибрати недобросовісні компанії та захистити українців від свавілля таких організацій.

Колекторам заборонили дзвонити клієнтам після 20-ї вечора, на вихідні та свята і більше двох разів на добу. А також використовувати автододзвін більше 30-ти хвилин, приховувати номер, погрожувати, передавати дані про боржника третім особам чи вимагати сплати кредиту від родичів або знайомих.

Якщо факт правопорушення з боку колекторської компанії має місце, потрібно звернутися з заявою до НБУ, поліції або суду.

Керуючий партнер адвокатського об’єднання «General Legal Group» Яна Кінах у коментарі Інсайдер Медіа зазначила, що суспільство вже давно потребувало прийняття такого закону, адже колекторські компанії, які були зареєстровані як звичайні ТОВ займалися протиправною діяльністю.

«Щоб хоч якось захистити права боржника і свої – доводилось не раз звертатись і в НБУ, і в поліцію, але механізму покарання таких фірм не було. Вони не отримували фінансову ліцензію і ніяка відповідальність до них застосована бути не могла. І більше того, не можна було відслідкувати взагалі, чи саме ця фірма здійснює такі дії, чи якісь сторонні особи, адже вони ніде не реєструють ні номери телефонів, ні електронки, нічого», - зазначила Яна Кінах.

Юристка додала, що цей закон допоможе людям, які хочуть виплачувати кредити в межах правового поля.

«Оскільки тепер компанії зареєстровані в Нацкомфінпослуг і отримують ліцензії для здійснення фінансових послуг – через недобросовісну поведінку можуть їх втратити».

Водночас, колектори, які не зареєстровані в НБУ поліція може притягнути до відповідальності за шахрайство.

«Раніше в них не було обов’язку отримувати таку ліцензію і реєструватись. Відповідно тепер будь-які інші треті особи, які здійснюють таке вимагання, можуть бути притягнуті до відповідальності, бо закон їм такого права не надавав», - резюмувала Яна Кінах.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *