Контент для російського ІПСО: що відомо про бунт біля Ковельського ТЦК

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Контент для російського ІПСО: що відомо про бунт біля Ковельського ТЦК
image
Назар Тарадюк / 05.08.2024 / 0 Коментарів

Кричали «Героям Слава» ухилянту та створили в Ковелі додатковий контент для російського ІПСО. І все через стандартну процедуру перевірки військово-облікових документів.

Про це йдеться у сюжеті «Конкурент TV».

3 серпня на Шацькому блокпості працівники ТЦК та СП зупинили трьох чоловіків призивного віку – 29 32 та 35 років – для перевірки документів.

Проте така стандартна процедура послугувала виникненням конфлікту та неабияк зіграла на руку ворогу. Через відсутність військово-облікових документів чоловіків запросили до Ковельського РТЦК та СП для перевірки їхнього відношення до військової служби, притягнення до адміністративної відповідальності тощо.

«Самі військовозобов'язані документів не представили ніяких. Те, що вони говорять уточнення даних через «Резерв+»… Їх запросили оновити дані в ТЦК», - сказав заступник начальника територіального центру мобілізаційно-оборонної роботи Волинського ОТЦК та СП Дмитро Маруха.

Очевидно, під час доправлення військовозобов'язаних для уточнення даних, затримані чоловіки використовували власні телефони та повідомили родичів та близьких про те, що їх доставили до ТЦК та СП.

«Ми не забороняємо, може, переписувалися. Ми не заглядаємо в телефон. Нема заборони користуватись, це їхнє особисте», - додав Маруха.

За його словами, вже по приїзду до Ковельського РТЦК та СП до будівлі почали збиратися молодики.

Як пишуть у ковельських місцевих групах, ініціаторкою могла стати жінка, яка являється близькою знайомою або навіть родичкою військовозобов'язаних. Жінка, не розібравшись у ситуації, почала підбурювати натовп прийти до Ковельського ТЦК та СП.

«Це все зі сторони. Чи через родичів, чи через кого там це все сталось. По трохи почали збиратися люди. І в підсумку назбиралось багато людей. Пояснення вони не хотіли чути. Ще раз говорю: це була велика кількість людей, серед них більше половини п'яних. Тобто нічого вони не чули,неадекватні репліки лунали, що в сторону правоохоронних органів, що сторону Збройних Сил, ТЦК безпосередньо», - зазначив Маруха.

Зі слів очевидців, натовп поводив себе неконтрольовано та агресивно. Більшість з присутніх були у стані алкогольного сп'яніння. Ганебною подію вважають і військові, які бачили події на власні очі.

«40% натовпу п'яні конкретно і приїхали просто, щоб отримати якісь нові емоції. 70% натовпу не розуміє, для чого вони сюди прийшли і в кожного своя версія цих подій. Купа дітей до 18 років, які просто прийшли подивитися, що там робиться», - написав військовий Стас Ткаченко.

Найбільше його зачепив момент, коли цитуємо: «Мама хлопця 20 років, який зараз воює, через сльози запитувала людей, чим той хлопець, якого вони вимагають випустити з ТЦК, кращий за її сина, який зараз на війні? З натовпу якась «п'яна мавпа» її послала і ще кілька людей кричало «Шуруй додому», - написав чоловік.

На місці мітингу працювала й поліція. Тому ми звернулися до сектору комунікацій ГУНП у Волинській області, аби отримати коментар.

«У поліції встановлюють обставини інциденту, що трапився на Ковельщині. 3 серпня близько 19 години до поліції надійшло повідомлення про те, що біля приміщення місцевого Територіального центру комплектування та Соціальної підтримки зібрались кілька десятків людей та висловлюють певні невдоволення. На місце спрямували наряди поліції для охорони публічного порядку та безпеки, також працювала слідчо-оперативна група Ковельського районного управління поліції», - зазначила начальниця сектору комунікації ГУНП у Волинській області Ольга Бузулук.

Разом з тим військові нагадують, що відповідно до пункту 4 статті 20 Закону України від 12 травня 2015 року «Про правовий режим воєнного стану у період дії воєнного стану» громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред'являти їх за вимогою уповноваженого представника районного або міського Територіального центру комплектування та Соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та пунктах пропуску через державний кордон України. Цілком законні процедури, які передбачені чинним законодавством.

Заклики до бунту, що розповсюдились по соціальних мережах Ковельської територіальної громади та Волинської області, помітили ворожі пропагандистські канали, які вдало використали це у своїх цілях.

У коментарі Волинського обласного ТЦК та СП йдеться, що «Проаналізовані факти та обставини випадку, який мав місце у м. Ковель 3 серпня 2024 року засвідчує, що конфлікт підтримувався та спрямовувався у “необхідному руслі” російськими спецслужбами через відповідні “інформаційні системи”. На це вказують наступні методи їх роботи – емоційні гойдалки, маніпуляції свідомістю громадян, підбурювання до непокори, тощо.

Сотні ботів, активність яких була виявлена в соціальних мережах свідчить про те, що ворожа пропаганда буде використовувати кожне ваше слово, заклик, дію до дестабілізації обстановки в Україні вашими ж руками. Тільки біда в тому, що вони віртуальні, а люди, які вчора чинили спротив і перешкоджали законним діям влади – реальні (тож і відповідальність буде реальна, а не віртуальна).

Ситуація повністю спровокована з метою дискредитації чинної влади та протидії заходам мобілізації, перешкоджанню законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань, які матимуть відповідні правові наслідки для тих, хто підбурював громадян до протиправних дій та тих, хто брав у цьому найактивнішу участь.

Вчора, ви знецінили справжню сутність гасла “Героям Слава!”, яке вигукували та аплодували “ухилянту”, який не зробив нічого заради перемоги України над загарбником, а Герой України, Олександр Мацієвський, знав справжню ціну цим словам, за що був цинічно розстріляний ворогом».

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *