Коронавірус: в Україні – перший випадок захворювання на «Кракен»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Коронавірус: в Україні – перший випадок захворювання на «Кракен»
image
Віктор Гордійчук / 24.01.2023 / 0 Коментарів

В Україні зафіксували перший випадок зараження новим підвидом штаму «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен».

Випадок був зафіксований у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу, повідомляє МОЗ у фейсбуці.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, XBB.1.5 не має специфічних мутацій, які б могли робити його більш небезпечним, ніж інші субваріанти. Тим не менш, порівняно з попередніми штамами, XBB.1.5 найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

На своєму засіданні 5 січня 2023 року технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу дійшла висновку, що цей штам може сприяти збільшенню рівнів захворюваності. Також він доволі швидко заміщує стандартний варіант «Omicron», який циркулював раніше (наприклад, у США з 1 % на 47 тижні 2022 року до 8 % на 50 тижні).

Із 22 жовтня 2022 року по 11 січня 2023-го у 38 країнах було зареєстровано 5 288 випадків, викликаних субваріантом «Omicron» XBB.1.5. Більшість із цих випадків реєструвались у Сполучених Штатах Америки (82,2 %), Великобританії (8,1 %) і Данії (2,2 %).

Нагадуємо, що вакцинація є головним засобом вберегтись від важкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нових штамів.

Центр громадського здоровʼя на постійній основі здійснює молекулярний епідеміологічний нагляд за SARS-CoV-2, і з початку такого нагляду вже було зроблено більше ніж 900 секвенувань.

Нагадаємо, позаминулого тижня на Волині двоє людей померли від коронавірусної інфекції.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *