Ліквідація мунварти в Луцьку: буде чи ні

image
Віктор Гордійчук / 14.09.2022 / 0 Коментарів

Лучанин Валентин Мамосюк пропонує ліквідувати департамент муніципальної варти Луцької міської ради. Таку петицію чоловік розмістив на сайті місцевих петицій.

Журналісти поспілкувалися з автором петиції, яка за два дні набрала необхідні 300 голосів, і звернулося за коментарями до Луцької міської ради та керівниці департаменту муніципальної варти Юлії Сиротинської, пише Суспільне.

"Некоректна робота і постійні скандали"

Валентин Мамосюк каже: створити петицію його спонукали скандали, які супроводжують роботу департаменту. Зокрема, методи боротьба працівників із незаконною торгівлею.

"Після публікування лучанами відео, як муніципальна варта ганяла стареньких пенсіонерів, бабусь – це найбеззахисніша верства населення. Власне це послужило кроком до написання даної петиції", – говорить лучанин.

Чоловік у петиції запропонував створити депутатську комісію по розслідуванню та ревізії фінансової діяльності Департаменту муніципальної варти та особисто очільниці Юлії Сиротинської. "Реакцію людей я очікував і вона була. Кількість голосів необхідну було зібрано за два дні", – додав Валентин Мамосюк.

Як відреагували на петицію в міській раді та департаменті

Видання декілька днів намагалося отримати коментарі від міської ради про реакцію на цю петицію. Заступник начальника управління інформаційної роботи Олександр Олішевський повідомив, що коментувати це журналістам Суспільного з міської ради ніхто не буде та вказав на офіційну відповідь, яку оприлюднили на сайті.

Цитуємо офіційну відповідь: "створення, функціювання та утримання департаменту муніципальної варти здійснюється в межах чинного законодавства України. Вимога щодо створення комісії в запропонованому Вами складі не може бути задоволена, оскільки відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” постійні та тимчасові комісії є органами ради, що обираються з числа її депутатів, для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету. Також зазначаємо, що у разі наявності у Вас відомостей, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення працівниками департаменту, Ви маєте право звернутися до правоохоронних органів"

Директорка департаменту муніципальної варти Юлія Сиротинська у коментарі розповіла, що зацікавленість ліквідувати департамент мають самі порушники громадського порядку.

"Із 408 підписів у петиції – 123 людини – це правопорушники, які притягалися по правилах дорожнього руху і мають сплачених 10-20, 15, 8, 7 штрафів. Про що ми? Якщо ми віднімемо від цієї цифри 123 порушника, відкинемо 56 сторінок фейкових – таких згідно реєстру навіть людей не існує і візьмемо на 260 тисяч людей, які проживають у Луцьку? Ось вам відповідь на все", – каже Юлія Сиротинська.

Також керівниця департаменту прокоментувала відео, де працівники муніципальної варти вилучають городину у бабусі, яка торгувала на стихійному ринку. Зі слів Сиротинської, кадри, які виклали у мережу – вирвані із контексту. Додає: продавців попереджали та просили припинити торгівлю в невстановленому місці. "Ми не є міністерство добрих справ, яке робить соціальні речі, проєкти, роздає всім гречку, макарони. Ми структура, яка слідкує за правопорядком", – сказала керівниця департаменту муніципальної варти міста.

Що буде далі

Як розповів автор петиції Валентин Мамосюк, попри відповідь міської ради, своєї мети він досягнув. Каже: перш за все, подавши на розгляд петицію, хотів привернути увагу громадськості та влади до діяльності департаменту

"Вже до мене були такі петиції. Розумію, що петиція розглянута належним чином не буде і її відхилять скоріше всього. Але хочеться, щоб дана ситуація була на слуху в суспільства", – додав Валентин Мамосюк.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *