Лісівники б'ють на сполох: 302 сміттєзвалища на Рівненщині та Волині

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Лісівники б'ють на сполох: 302 сміттєзвалища на Рівненщині та Волині
image
Назар Тарадюк / 08.03.2024 / 0 Коментарів

На Рівненщині та Волині працівники лісової охорони протягом останніх двох тижнів обстежували лісові масиви, що найчастіше потерпають через засмічення.

У результаті виявили 302 сміттєзвалища, що безпосередньо в держлісфонді або ж поруч. Тривають роботи з їх ліквідації та облагородження санкціонованих, - інформують у Поліському лісовому офісі.

Питання обговорювали і керівники філій Поліського лісового офісу ДП "Ліси України" під час зустрічей з громадами. Окремі сміттєзвалища планують ліквідувати спільно.

Також зазначають, що звернулися до громад листами із проханням долучатися до вирішення проблеми.

"У місцях скупчення сміття ситуація покращується, але зовсім чисто не стає. Не всі відходи вдається ліквідувати легко і швидко. Найбільш засмічені ліси - ті, що поруч із житловими масивами. Та й сміття в лісі - побутове. Від пластику, скла і до сільськогосподарських відходів.

Ще одне гостре питання - сусідство лісу із сміттєвими полігонами громад. Дуже часто вони через брак коштів та ресурсів неналежно облаштовані - без захисних барʼєрів. Крім того, що сміття розлітається на значні території в лісі, такі місця несуть потенційну пожежну загрозу", - йдеться у повідомленні.

Додають, що лісівники працюють над тим, аби максимально убезпечити ліс і створюють необхідні барʼєри.

"Тривають рейди. Часто - спільно з поліцією, рятувальниками, екологами, долучаються представники громад. Наголошуємо - це спільна проблема. Чи зможемо її вирішити таким чином цього року? Чітко розуміємо, що таке не вдасться і в наступному. Але це не означає, що ми можемо дозволити собі бездіяти.

Було б значно легше і простіше, якби кожен розумів, з яких маленьких кроків проблема набуває серйозних масштабів. Тоді принаймні не зʼявлялися б нові гори сміття у лісі, що за 100 метрів від дому. І лісівники мали б можливість разом із громадами краще подбати про санкціоновані сміттєзвалища. Не витрачали б зусилля та ресурси на прибирання стихійних смітників.

Саме тому питання знову піднімаємо у публічну площину. Звертаємося до людей і з численних інформаційних стендів, що розміщені поруч із лісовими дорогами, зонами рекреації. Будуть і штрафи. Рейдову роботу працівників посилюємо фотопастками", - зазначають лісівники.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *