Лучанка роками судиться з «Волиньгазом»: чому

image
Назар Тарадюк / 02.10.2024 / 0 Коментарів

Із «Волиньгазом» вже декілька років судиться через лічильник лучанка Галина Бєлкіна.

Зі слів жінки, представники компанії звинуватили її у тому, що вона втручалась в роботу пристрою й тим самим могла не сплачувати за газ. Проте та звинувачення відкидає й каже: лічильник газовики самі пошкодили й неправомірно нарахували їй штраф. Про суди та обставини справи пані Галина розповіла журналістам сайту «Конкурент».

Зі слів лучанки, платила за комунальні послуги вона завжди справно і заборгованостей не мала. Проте у 2022 році сталася неприємна ситуація. Прийшли газовики, аби здійснити планову повірку лічильника. На їхню думку, пристрій мав сліди втручання, тому його зняли та запевнили жінку, що після перевірки повернуть.

«Вони прийшли, кажуть, що складатимуть акт про порушення. Кажу: складайте, я не втручалася, газ не крала. Думаю, знімуть, перевірять і побачать, що там все добре. Вони його зняли, написали акт, поклали в тоненький пакет і сказали прийти на експертизу. Я прийшла, експерт зняв без повірки й зрізав пломбу. Вони його дістали, експерт сказав, що скло не прилягає щільно і значить я втручалася. Я кажу: це, мабуть, ви його побили, як везли. Вони стояли на своєму і казали, що я втручалася. Я дивлюсь на той лічильник і кажу хлопцям, що вони в мене не такого брали. У мене було видно усі цифри, їх було видно і кожен місяць знімалися показники з нього. А то ні однієї цифри не видно. Я їм кажу, що вони в мене не такого забирали», – бідкається Галина Петрівна.

На підтвердження своїх слів пані Галина показала фото пристрою, який стояв у неї в будинку і з якого, з її слів, працівники «Волиньгазу» щомісяця брали показники. Друге фото – лічильник, який був вже на експертизі.

Опісля експертизи, додає лучанка, засідала спеціальна комісія. Жінка пояснює, що висновки першого експерта та висновки комісії – різні. Мовляв, фахівець каже: «на лічильному механізмі є тріщина, дірочка збоку та затертий циферблат», а згідно з висновками працівників «Волиньгазу» вони геть інші.

«Цей лічильник контролерка бачила вісім років і ніяких претензій не було. Вони мені його мали замінити, бо він старий, але не замінили. Тим самим порушили умови договору. А висновок комісії... Вони мені написали: «пошкодження місця кріплення оглядового скла, технічна невідповідність розташування оглядового скла, що призводить до викривлення даних обліку природнього газу». Вже зовсім не ті, тут таких немає (порушень, – ред.). Як мені з цим боротися?» – зітхає жінка.

Галина Петрівна вже другий рік оббиває пороги судів і намагається скасувати штраф в 14 тисяч гривень, який отримала від газовиків. Проте Феміда стає на бік останніх, зокрема, згідно з рішенням Волинського апеляційного суду, факт демонтажу лічильника газовики підтвердили та зазначили, що на ньому були такі недоліки: тріщина на лічильному механізмі з боку, дірочка з боку стінки, затертий циферблат. При цьому дії працівників «Волиньгазу» відбувалися в присутності пані Галини й тоді нарікань, зі слів робітників газової служби, від лучанки не було.

З матеріалів справи вбачається: на засіданні комісії АТ «Волиньгаз» від третього серпня 2022 року, на якій була й присутня жінка, склали акт експертизи лічильника. Висновок комісії підтвердив несанкціоноване втручання в його роботу.

«Разом з тим з відеозапису проведення експертизи позивачу (пані Галині, – ред.) член комісії чітко роз'яснив, що це не покриття циферблата білою речовиною, на що посилалася позивачка, а потертості оглядового скла перед циферблатом з його середини, а також те, що скло знімалось, а тому до самого лічильного механізму утворився вільний доступ та можливість вручну виставляти (змінювати/скручувати) показники», – йдеться у постанові апеляційного суду.

Окрім того, Галина Петрівна у суді зазначала: нарахували їй нібито незаконну переплату невідомо як. Мовляв, з травня по червень, за даними газової служби, вона накрутила близько 975 кубометрів. Проте, жінка запевняє, що у літній період стільки газу не використовує. Колегія суддів же вважає, що такі слова спростовуються доданими до матеріалів справи актами-розрахунками необлікованого (донарахованого) об'єму та обсягу природного газу і його вартості.

Також суд погодився з відповідачем, що останній дотримався порядку демонтажу лічильника та порядку проведення експертизи. Тому скасовувати висновки експертизи суд підстав не вбачав. Феміда зазначила, що з гідно з Законом України «Про житлово-комунальні послуги» та положеннями типового договору постачання природного газу, споживач зобов'язаний забезпечувати цілісність обладнання приладів вузлів обліку комунальних послуг відповідно до умов договору та не втручатись в їхню роботу.

З цих та інших аргументів суд постановив залишити апеляційну скаргу без змін.

Зараз же Галина Петрівна подає касаційну скаргу й буде продовжувати намагання відстояти себе у суді.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *