Луцькі підлітки захоплюються небезпечними нікотиновими «цукерками»

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Луцькі підлітки захоплюються небезпечними нікотиновими «цукерками»
image
Оля Коновалова / 08.05.2021 / 0 Коментарів

Луцька психологиня Світлана Сасюк застерігає батьків підлітків від небезпечної речовини, яка сприяє розвитку нікотинової залежності серед дітей. Йдеться про снюс (інколи вживається, як снус).

Про це Світлана Сасюк зазначила на своїй сторінці у facebook.

«Якщо від підлітка не чути запаху сигарет, то ще не значить, що він не має нікотинової залежності.

В Телеграм-чаті, або в неті він може купувати снюс.

Снюс – вид жувального табаку, який закладається під губу. В одній снюсовій «таблетці» близько 20-30 мг нікотину (приблизно пачка сигарет) і 28 канцерогенів.

Снюс викликає залежність.

А ще, в слизовій ротової порожнини дуже близько розміщені судини і тому речовина швидко попадає у кров і, відповідно, у головний мозок.

Але біда навіть не в цьому, а в тому що підлітки «для понтів», або «на слабо» «накидуються» одзразу чотирма таблетками замість однієї. Бо ж який крутий буде «нікотиновий удар»!

снюс

Біда ще в тому, що продавці розказують дітям, що снюс – це абсолютно безпечно. До речі в Україні він таки не заборонений, як я розумію, і законопроект №4891 з внесенням снюсу до речовин, які заборонено продавати, так і не був затверджений. Відповідно, завозиться він безконтрольно і що саме у його складі – достеменно невідомо. Поширенню серед підлітків сприяє й те, що снюс коштує від 10 грн за порцію.

Так от, звідки цей пост сьогодні: Два підлітка біля Wine Time розказали мені, що 2 таблетки снюсу за губу – це «ніачьом». І що вони його «закидують», бо так мама не здогадається, що курять, адже немає запаху. За їх словами – «та пів класу на снюсі» і це, за їх же словами, просто, щоб розслабитися. Дітям по 13 років.

Якщо знайдете таку круглу коробку, як на фото – це не цукерки, не чайні пакетики, не жувачки – то снюс. В дитини можуть бути розширені зіниці, вона часто п'є воду, бо від снюсу є сухість у слизовій рота.

Тому звертайте увагу на стан дитини. Якщо вам видалось, що він накурений, а запаху немає – він таки може бути накурений.

снюс

І так, тримайте зв’язок і мости довіри з дітьми.

Це – головне.

Що слід розказати дітям про снюс?

Є вироби як насвай та снюс (види тютюнових виробів, які вживаються шляхом розсмоктування у роті) . Наслідки вживання зазначених речовин дуже серйозні, оскільки їх вживання може призвести до розвитку онкологічних захворювань губ, язика, гортані, шлунку та кишечника; починає розвиватися нікотинова залежність і залежність від самого тютюнового виробу, який має психотропну дію; виникає пародонтоз та руйнування зубів; затримка у психічному розвитку, погіршення пам'яті, втрата врівноваженості; при ковтанні слини з частинками суміші виникає нудота, блювота, пронос; порушення вегетативної системи, що супроводжується пітливістю і непритомністю.

Оце правда.

А не те, про що їм розкажуть продавці».

снюс

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *