Луцькрада хоче ліквідувати підприємство «Evoda», щоб не платити борги

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Луцькрада хоче ліквідувати підприємство «Evoda», щоб не платити борги
image
Назар Тарадюк / 20.09.2023 / 0 Коментарів

Дочірнє підприємство КП «Луцькводоканал» «Евода Трейд», яке по вуха - в судових тяганинах і, за підсумками першого півріччя 2023 року, працює у збиток, хоче ліквідувати Луцька міська рада.

Про причини і наслідки цього процесу розповів головний редактор сайту «Конкурент» Андрій Лучик на телеканалі «Конкурент TV».

«Є комунальне підприємство «Луцькводоканал». Ми всі його знаємо, адже вода, яка тече з крана, – це його робота. Воно повністю належить нам із вами. Луцькводоканал утворив дочірнє підприємство – «Евода Трейд». Це вже дочірнє підприємство, яке теж належить нам із вами, мало займатися торгівлею електроенергією, газом, а також забезпечувати доставку комунальних платіжок до споживачів», – пояснює Андрій Лучик.

Але створене дочірнє підприємство «Евода Трейд» хочуть ліквідувати. Чому?

Якщо подивитися пояснювальну записку проєкту рішення про ліквідацію цього підприємства, то, зазначає Андрій Лучик, винні усі:

  • держава, яка не ухвалює потрібні рішення;
  • комунальні підприємства Волинської області, які не хочуть закуповувати електроенергію в «Еводи»;
  • сайти, які висвітлюють діяльність підприємства...

«Тобто винні усі, окрім керівників цього підприємства», – резюмує автор.

Що ж ми маємо насправді?

В підприємства «Еводи Трейд» є купа програних судів і тепер воно змушене повернути ці кошти тим, кому вони постачали електроенергію.

«Якщо простими словами, то в Україні діє ринок електроенергії. Це означає, що ціна на кіловат/годину може змінюватися в залежності від того, скільки електроенергії буде вироблено, за якою ціною і який буде попит в конкретний момент. Що робить «Евода»? Ставить низьку ціну для комунальних установ. А коли ціна за електроенергію росла на ринку, було не вигідно продавати за фіксованою ціною. Тому «Евода» ціну підіймала за рахунок того, що постачала менше кіловат споживачам», – пояснює Андрій Лучик.

Цю схему помітила прокуратура і оскаржила ряд таких додатків до договорів. Суд зобов'язав підприємство «Евода Трейд» повернути мільйони гривень.

Інша судова історія – це постачання електроенергії водоканалам, які зараз знаходяться на окупованій території. Грошей від них немає, а Луцьку компанію змушують заплатити.

Що тепер робить Луцька міська рада?

Виконком Луцької міськради виводить матеріальні цінності. Зокрема серед матеріальних цінностей, окрім меблів та офісної техніки (ноутбуків), є кавомашина марки «Delongi», яка на момент покупки коштувала понад 11 тисяч гривень.

Тобто, пояснює Андрій Лучик, «Евода Трейд» за наші з вами гроші купила собі таку кавоварку. А ще за наші гроші винаймала приміщення в дорогому приватному офісному центрі.

«Але, як я вже казав вище, за версією «Еводи», винні держава, комунальні установи Волинської області та засоби масової інформації! Хто? Хто має понести за це відповідальність???» – запитує Андрій Лучик.

Нагадаємо, дочірнє підприємство «Луцькводоканалу» масово програє судові справи щодо стягнення коштів. У грудні 2022 року енергетична компанія «Укренерго» звернулася до суду з позовом про стягнення з «Еводи» 16 мільйонів гривень, тоді феміда стала на бік «Укренерго». Вже у січні 2023 року Боратинська сільська рада через суд змусила «Евода Трейд» повернути майже 300 тисяч гривень.

У лютому 2023 року з «Евода Трейд» судилася Горохівська громада. За даними тієї справи, суд постановив повернути Горохівській міськраді 213 тисяч гривень, які та сплатила за електрику, але фактично так її й не отримала. Нещодавно був ще один суд, в результаті якого дочірнє підприємство «Луцькводоканалу» «Евода» має повернути департаменту молоді та спорту Луцькради майже 425 тисяч гривень.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *