Луцькрада не звертатиметься у БЕБ через мільйонні втрати на авторинку

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Луцькрада не звертатиметься у БЕБ через мільйонні втрати на авторинку
image
Назар Тарадюк / 05.03.2024 / 0 Коментарів

До Бюро економічної безпеки не звертатиметься Луцька міська рада через недоотримання громадою понад 2 млн грн плати за землю під луцьким авторинком.

Бюро економічної безпеки теж не відкриватиме кримінальне провадження, бо у справі офіційно немає потерпілого. Про це розповіла директорка юридичного департаменту Луцької міської ради Наталія Юрченко та повідомило БЕБ у відповідь на заяву Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

У 2023-му році під час журналістського розслідування виявилося, що компанії, пов’язані з місцевим бізнесменом Вячеславом Алфьоровим та його сином Максимом, роками контролювали землю під ринком й не доплачували до бюджету солідні суми. Впродовж десяти років через таку схему, за підрахунками журналістів, обласний центр недоотримав близько 9 мільйонів гривень.

Зокрема, пов’язаний з Алфьоровими гаражний кооператив «Сигма», який «робив гроші» на авторинку впродовж 2016-2022 років, розпродав все майно до того, як прокуратура звернулася до них з позовом про стягнення боргів. Йшлося про понад 2 мільйони гривень. І хоча в процесі судової тяганини Феміда постановила стягнути з «Сигми» заборговану суму, де-факто стягувати уже немає що.

Відтак, журналісти звернулися до Територіального управління Бюро економічної безпеки у Волинській області щодо діяльності посадових осіб «Сигми». Однак, як повідомили в органі, розпочати кримінальне провадження можна тільки за заявою потерпілої сторони.

«Кримінальне правопорушення за ст. 219 КК України є формою приватного обвинувачення. Відповідно до ст. 477, 478 КПК України кримінальним провадженням у формі приватного обвинувачення є провадження, яке може бути розпочате слідчим, дізнавачем, прокурором лише на підставі заяви потерпілого. ГО «Центр журналістських розслідувань «Сила правди» не може бути у вказаному можливому кримінальному правопорушенні потерпілою стороною», – йдеться у відповіді.

Відповідь БЕБ у Волинській області на звернення

Оскільки потерпілою стороною у справі є Луцька громада в особі Луцької міської ради,журналісти поцікавилися у представницького органу громади, чи будуть вони звертатися до Бюро економічної безпеки щодо історії із мільйонними втратами на авторинку. 

Директорка юридичного департаменту міськради Наталія Юрченко відповіла, що інформації чи документів, які б стали підставою для будь-якого звернення у правоохоронні органи, в юридичному департаменті немає.

«Наразі інформації чи документів, які б стали підставою для підготовки будь-якого звернення у правоохоронні органи, в юридичному департаменті немає. Відділ працює таким чином: надходить звернення – ми, відповідно, подаємо певні процесуальні документи. Щодо цього питання з Нацполіції надходили запити, надавалася інформація, але повідомлень про залучення міської ради в кримінальних провадженнях, як потерпілої сторони, щодо збитків громади чи внаслідок розслідування не було», – прокоментувала Юрченко. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *