«В Україні Майдан все одно відбувся б», – Павло Данильчук

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «В Україні Майдан все одно відбувся б», – Павло Данильчук
image
Яна Горчинська / 18.02.2022 / 0 Коментарів

Восени 2013 року українці вийшли протестувати проти відмови Віктора Януковича підписати угоду про вступ України в ЄС. А 18 лютого 2014 року, в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності. Цього дня, в результаті протистоянь загинули 23 людини, а 509 отримали тілесні ушкодження, з них 37 – тяжкі, 85 – середньої тяжкості.

Як події Майдану вплинули на сучасне суспільство ми запитали у Павла Данильчука, який на той час очолював «Правий сектор» на Волині та був одним із тих, хто руйнував «режим Януковича» у 2014.

«Те що Майдан відбувся, незважаючи на ці негаразди, які є в нашій державі – одназначно позитивно. По-перше, українці показали, на що вони здатні, як вони можуть самоорганізовуватися і змінювати свою долю в нашій державі. Якби не було Майдану – було б добровільне злиття України з Росією, Білоруссю, яке ми спостерігаємо сьогодні, адже на той час Україною фактично керував прямий російський агент.

По-друге, більше українців стали розуміти, що таке Україна і для чого вона їм. Тоді, в 2014 році, майже всі майданівці долучилися до добровольчих батальйонів, до Збройних сил України, до волонтерства, і зупинили агресію, яка тривала в 2014-2015 роках.

Я думаю, що Майдан все одно відбувся б, бо ситуація в державі була критичною – країною керував реальний бандит, агент Росії, а Міністерства оборони, внутрішніх справ та СБУ очолювали представники РФ.

Майдан стався тоді, коли українців зухвало обманули. Нам обіцяли асоціацію з ЄС, а потім просто розвернули в протилежний бік. Це був тригер, щоб люди вийшли на Майдан. І корупція, і несправедливість, і проросійськість, і все інше.

Якби Революція Гідності не відбулася у 2014, вона почалась б через 2 роки, через рік, коли були президентські вибори. Ситуація була така, що частина українського суспільства була готова боротися за сучасну Україну. І це дуже добре, що є люди, які готові жертвувати собою, але хотілося б, щоб зміни були більш суттєві, ніж ми маємо на сьогоднішній день.

Тому Майдан – це явище, яке ми, учасники, не до кінця розуміємо. Для людей, які не брали участі в протестах, для нового молодого покоління, ми маємо розповідати і пояснювати, адже є багато дезінформації, в якій поливають Майдан брудом, де цінності лишаються на рівні «долар був по 8» і т.п. Тут величезний пласт роботи, який мають виконувати і органи державної влади, і громадськість, і ЗМІ».

Щоб не пропустити найважливішого – підписуйтесь на наші новини у зручному для вас форматі: Facebook та Telegram

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *