Мерія Луцька відновила доступ до Генплану міста

image
Назар Тарадюк / 22.06.2023 / 0 Коментарів

Генеральний план, який затвердили у лютому 2022 року, у публічний доступ повернула Луцька міська рада.

Головний містобудівний документ приховали з публічного доступу з початком повномасштабного вторгнення росії через нібито загрозу використання інформації агресором. Повернули генплан Луцька у публічний доступ після прийняття Кабінетом Міністрів України постанови про публічний моніторинг земельних відносин 12 травня, - пише «Сила правди».

Нагадаємо, у 2018 році в Луцьку у тестовому режимі запустили геопортал Луцької громади. До повномасштабного вторгнення росії в Україну на ньому можна було знайти генеральний план Луцька та навколишніх сіл, які доєдналися до територіальної громади у 2020 році, а також різноманітні дозвільні документи у сфері містобудування. Там функціонував адресний реєстр, реєстри будівельних паспортів, детальних планів, містобудівних умов, тимчасових споруд, засобів зовнішньої реклами та інші. Документи зв’язувалися із картою, що дозволяло максимально швидко дізнатися чи законно встановлені рекламні щити, на яких підставах під будинком з’явився черговий кіоск, хто збирається будувати будинок і яким він буде. А головне – чи відповідає все це затвердженій містобудівній документації.

Проте із початком повномасштабної війни багато функцій на сайті перестали працювати, а документи зникли. Зник з публічного доступу і генеральний план Луцька, тож перевірити законність нового будівництва чи реконструкції стало значно важче.

Тоді у міськраді заявили, що інформацію обмежили «відповідно до рекомендацій Мінцифри, що є в проєкті змін до урядової постанови 835». За словами начальниці відділу інформаційних технологій Луцької міської ради Наталії Хмель, відсутня була передусім інформація із держреєстрів та дані про розташування об’єктів.

Після публікації «Сили правди» у соціальних мережах міський голова Луцька Ігор Поліщук заявив, що «вивчать ситуацію» і, якщо безпеці не завадить, відкриють доступ до інформації.

Станом на червень 2023 року геопортал громади поступово відновлює роботу, каже начальник служби містобудівного кадастру та моніторингу управління містобудування та архітектури Луцькради Федір Никитюк. Зокрема, там знову з’явився генеральний план міста.

«Робота на наповненням порталу відбувається постійно. Ми всю інформацію вносимо туди і в нас внутрішньо він постійно працював. Зараз прийняли зміни, тому поступово інформація оприлюднюється», – розповів Никитюк.

12 травня 2023 року Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про публічний моніторинг земельних відносин». У ній зокрема йдеться про те, що для публічного моніторингу земельних відносин, який буде здійснювати Держгеокадастр, може використовуватися публічна інформація у формі відкритих даних. До базового переліку даних, на підставі яких здійснюється такий моніторинг, входять і генеральні плани населених пунктів, тож, очевидно громади тепер мають забезпечити публічний доступ до цього документа.

У квітні про відкриття власної геоінформаційної системи заявили у Ковелі. Такої системи місто досі взагалі не мало. Ковельський геопортал, зі слів міського голови Ігоря Чайки, почали розробляти влітку 2022 року.

«За цей час проконсультувалися з IT-спеціалістами компанії SoftPro, відсканували паперові документи та карти, провели просторову прив’язку картографічних матеріалів, оцифровуємо масиви даних і додаємо їх на портал. Нас надихає європейський досвід міст. Львів успішно працює над геопорталом вже 6 років і має десятки тематичних карт і шарів, а ми – лише на початку шляху й наповнюємо базові модулі свого ресурсу», – зазначив Ігор Чайка у зверненні.

Наразі на геопорталі Ковельської громади також уже доступний генеральний план міста.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *