«Ми збільшуємо вдвічі навантаження на бюджет»: у Луцьку хочуть підняти оренду скандальної котельні

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «Ми збільшуємо вдвічі навантаження на бюджет»: у Луцьку хочуть підняти оренду скандальної котельні
image
Еля Коротинська / 26.09.2022 / 0 Коментарів

Власники скандальної котельні на Карбишева хочуть, аби місто платило за оренду теплогенеруючого обладнання вдвічі більшу суму. Про це стало відомо під час засідання комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та ЖКГ Луцької міської ради.

Зокрема, на розгляд комісії підготували та подали проєкт рішення «Про надання згоди ДКП «Луцьктепло» на перегляд розміру орендної плати за користування майном, продовження строку оренди майна та затвердження додаткової угоди до договору поруки від 29.12.2016 № 110».

Як розповів директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський договір оренди скандально відомої котельні діє з 2016 року і щороку його продовжують. Однак, нещодавно ТОВ «Тепло-Енерго-Центр», яке є власником котельні, надіслало лист з проханням переглянути вартість щомісячної оренди обладнання. Мова йде про користування окремим індивідуально визначеним рухомим та нерухомим майном, що розташоване за адресами: м. Луцьк, вул. Карбишева, 2 та м. Луцьк, вул. Героїв УПА, 83а. Тож у ДКП «Луцьктепло», яке виконує функцію поручителя, підготували додаткову угоду до попереднього договору.

«Є пропозиція від вересня місяця, що розмір орендної плати зростає до 2 мільйонів 200 тисяч гривень в місяць. Підставою для цього є визначення вартості майна. Переоцінка вартості майна зросла до 110 мільйонів гривень», - повідомив директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський про причини такого рішення.

Очільник ДКП «Луцьктепло» запевнив, що власники котельні планують вкласти частину коштів в модернізацію об'єктів, однак у що саме - не уточнив. Така пропозиція, загалом, не надто припала до вподоби депутатці Валентині Малютіній, яка протягом 2016-2019 рр. очолювала ДКП «Луцьктепло».

«Інвестиція буде в що, в чуже майно? Ми вдвічі збільшуємо вартість оренди і щось собі там плануємо, якби оправдовуючи власників, які не багато вкладають і не планують, повірте, щось там робити. Воно ж все старіє, а ціна оренди збільшується в геометричній прогресії. Ми ж всі добре розуміємо для чого це все робиться. Обладнання котельні старе, воно не енергоефективне», - обурюється Валентина Малютіна.

Останні кілька десятків років котельня на Карбишева забезпечує опаленням та гарячою водою майже 45% споживачів міста Луцька. Після того, як вона перейшла у приватні руки – значна частина лучан опинились у прямій залежності від власників котельні. Тому Валентина Малютіна радить шукати якісь інші, альтернативні варіанти, аби не ставити ані місто, ані ДКП «Луцьктепло» в пряму залежність від ТОВ «Тепло-Енерго-Центр».

«Потрібно шукати інші шляхи – будувати нову котельню, або довантажувати діючі котельні. А так - ми шукаємо шляхи зберегти оцю всю діючу схему. Як вона працює і на чию користь вона працює – це всім зрозуміло і це – не міська громада! Давайте говорити відверто. Вдвічі збільшити орендну плату за непотрібне майно, підтримуючи далі цю схему і залишаючи цю залежність – ну… я трохи по іншому бачу цю ситуацію. Я впевнена, що інший шлях є», - каже Валентина Малютіна.

Натомість під час засідання бюджетної комісії Іван Скорупський констатував: 

«На сьогодні альтернативи опалення такої великої кількості помешкань – немає»

За словами очільника ДКП «Луцьктепло» у серпні за оренду котельні сплатили 1,088 млн грн. З вересня, якщо міська рада на сесії затвердить додаткову угоду до договору оренди, доведеться платити 2,2 млн грн.

Іван Скорупський зауважив, що договором також передбачено нарахування інфляційної складової. Однак сюди не входить ПДВ, оскільки підприємство «Тепло-Енерго-Центр» скористалось можливістю і згідно закону звільнено від його сплати на період особливого воєнного стану.

Очільник ДКП «Луцьктепло» розводить руками: якщо попередньо за оренду котельні та обладнання з бюджету витрачали 12 млн грн в рік, то тепер доведеться платити 26-27 млн грн в рік.

«Ми даємо гроші приватному інвестору, який геть нічого не вкладає в котельню. Воно не вартує тих грошей. Ми збільшуємо вдвічі навантаження на бюджет. Ми просто даруємо ці кошти», - обурювалась Валентина Малютіна.

Зрештою, остаточне рішення приймуть депутати під час чергової сесії Луцької міської ради, яка відбудеться вже у середу, 28 вересня 2022 р.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *