На Волині пам'ятку архітектури обклеїли пінопластом

image
Назар Тарадюк / 11.03.2023 / 0 Коментарів

У селі Копачівка Рожищенського району єдину пам'ятку архітектури зруйнувала сім'я, яка там живе.

Вони вирішили утеплити будівлю пінопластом і зробити прибудову.  Про це повідомив місцевий активіст і краєзнавець Сергій Янішевський

«Єдина пам'ятка архітектури в Копачівці фактично припиняє своє існування. Вже декілька днів тривають будівельні роботи, обклеювання пінопластом та добудова незрозумілих прибудов. Більш ніж сто років вона стояла незмінною, навіть в радянський час ніхто не дозволив собі зачіпати зовнішній вигляд давньої поштової станції. Тут був і медпункт, і дорожнє управління, і лишалися приватні будинки, але ніхто не дозволяв собі перебудов. На жаль хтось вирішив дозволити приватизацію культурної пам'ятки, тож наразі ніхто нічого зробити не може. Прикро, що немає жодних інструментів впливу на безвідповідальних мешканців», – написав Сергій. 

Як пише ІА "Конкурент", будинок, який мешканці утеплили, є поштовою станцією, збудованою у 1846 році. Тоді повз село прокладали один із головних шляхів країни – Брест-Литовський тракт, і поштова станція стала об'єктом, який сприяв стрімкому розвитку села. 

У Копачівській сільській раді кажуть, що квартири у цьому будинку віддали у приватну власність ще у 2014 році. Зараз там проживають три сім'ї. Одна з сімей почала робити ремонт. 

«Ми їх попереджали неодноразово, але вони казали, що мають право робити зі своєю власністю те, що хочуть. Ми подали всі відповідні документи на управління культури і на гуманітарний відділ Луцької міськради. Ремонт вони роблять три дні, і працюють дуже оперативно. На даний час вони утеплили будинок і зробили добудову, на що не мали права. У нас у Копачівці це тільки одна пам'ятка, і зараз вона руйнується», – каже працівниця гуманітарного відділу Копачівської сільської ради пані Ольга

За словами жінки, охоронні договори сім'ї, які мешкають у будинку, не уклали. Пам'ятка від такої діяльності може безповоротно постраждати. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *