На Волині порахували збитки від буревію. ФОТО

image
Оля Коновалова / 01.08.2021 / 0 Коментарів

Днями у Ковельському районі пронісся буревій. У Ратному вирувала негода всього декілька хвилин, а далі ще з більшою силою налетіла на Заброди і наробила немало біди.

Про це пише Валентина Борзовець у газеті «Ратнівщина».

За її словами, летіли гілки дерев, яблука, груші, вишні та абрикоси вмить встелили землю, з корінням валилися дерева, падаючи на електродроти, не витримували і ламалися електроопори, внаслідок чого знеструмлювались цілі села. Залишились без даху окремі будинки, з яких шифер злітав в одну мить, пошкоджені прибудинкові споруди. Добряче потерпіли від стихії і городина та зернові мешканців краю.

Внаслідок негоди повністю без світла залишились Лучичі, Заброди, Якушів, Поступель, Зоряне, Адамівка, Датинь, частково – Ратне, Комарове, Велимче, Межисить, Піски-Річицькі, Видраниця, Замшани, Тур.

За інформацією виконуючого обов’язки директора Ратнівської філії ПрАТ «Волиньобленерго» Сергія Кульбачинського, під час бурі були обірвані не лише електролінії, а й зламані 11 електроопор, з яких 8 – у Забродах, 2 – у Зоряному і 1 – у Ратному.

До ліквідації наслідків стихії енергетики приступили відразу, як тільки вона стишилась, і працювали цілу ніч. 

І у Ратному, і у Забродах працювали групи, які обстежували обійстя та фіксували збитки. Та насамперед взялися за роботу з очищення вулиць від гілля та повалених дерев. У Ратному до цієї роботи були залучені усі працівники Ратнівського ВУЖКГ, спеціалісти ДСНС та робоча група з с. Кортеліси.

За результатами обстеження, у Ратному пошкоджено більше ніж двадцять будівель, з яких частково розкрило дитячий садочок №1, 12 індивідуальних житлових будинків, 5 житлових багатоквартирних будинків, військову частину, 6 гаражів, інші господарські споруди. Найбільше буря погосподарювала у парку Ратного, знищивши, поваливши на своєму шляху чимало могутніх дерев. Лише на відновлювальні роботи по будівлях, за висновками комісії, потрібно понад 200 тисяч гривень.

На території Забродівської громади найбільше потерпіли від стихії Заброди. Пошкоджено понад 70 житлових будинків, з яких в одному повністю знищено покрівлю, у трьох «полетіли» фронтони, а в одного господаря фронтон упав і провалився пряму у хату; частково пошкоджені господарські приміщення приватних будинків, в одному з яких повністю знесло дах. На допомогу забродівчанам ліквідовувати наслідки стихії приїхало чимало сусідів, милосердних людей із Річиці. За підрахунками комісії, для відновлення покрівель лише на шифер в господарствах населення цього села потрібно понад 110 тисяч гривень.

Пошкоджено покрівлі і на окремих закладах комунальної сфери, серед яких приміщення сільської ради, будинку культури, дитячого садочка, з яких вітер частково зняв шифер.

Забродівська сільська рада, підраховуючи збитки, зазначає, що у сільському бюджеті не вистачає коштів на ліквідацію наслідків стихії. Тож голова Микола Калачук звернувся до голови Ковельської районної ради В’ячеслава Шворака, аби виділили кошти їм з районного бюджету на допомогу населенню громади для подолання наслідків стихії в сумі 70 тисяч гривень.

Фото із газети «Ратнівщина»

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *