На Волині вдвічі зросла кількість випадків виявлення онкології у важкій стадії

  • Головна
  • НОВИНИ
  • На Волині вдвічі зросла кількість випадків виявлення онкології у важкій стадії
image
Оля Коновалова / 21.02.2022 / 0 Коментарів

За два роки на Волині вдвічі зросла кількість випадків виявлення онкології у жінок одразу на 3-4 стадії.

Таку статистику озвучив лікар гінеколог-онколог Волинського онкологічного центру Тарас Рожанський під час круглого столу, який організував «Фонд боротьби з раком» спільно з депутатськими групами «Рівні можливості» у Волиньраді та Луцькраді.

Серед причин такого стрімкого росту захворювання – відсутність профілактичних оглядів.

«В Україні щорічно від раку шийки матки помирає більше 2 тисяч жінок. Раніше охоплення жінок профоглядами було на рівні 25%. Завдяки цьому ми виявляли жінок-носіїв вірусу папіломи та частіше обстежували тих, хто в зоні ризику. Але за два роки ситуація дуже змінилась в гіршу сторону. У 2019 році ми виявляли 60% хворих на 1-2 стадії раку та 20% на 3-4 стадії. Сьогодні ми маємо показник занедбаного стану 40% - тобто ріст фактично в два рази і більшість таких пацієнтів – неоперабельні».

Тарас Рожанський переконаний, що сімейні лікарі повинні краще працювати з жіночою групою населення і частіше скеровувати їх на огляд до гінеколога, а жінок з групи ризику – щороку.

Особливу увагу варто приділяти саме профілактиці. До основних заходів входить вакцинація від вірусу папіломи людини (ВПЛ), яка викликає рак шийки матки. Близько 100 країн світу вже включили вакцинацію проти вірусу папіломи людини у Національний календар щеплень. ВООЗ рекомендує розпочинати вакцинацію дівчат проти ВПЛ у віці 9-14 років. Оскільки ВПЛ в основному передається статевим шляхом, то й вакцинацію треба проводити раніше. Ідеальний вік для цього саме 9-14 років.

Благодійний фонд «Фонд боротьби з раком» постійно організовує виїзні обстеження волинян у віддалених селах регіону для раннього виявлення раку.

Засновниця фонду Марія Адамчук-Коротицька зазначила, що рак шийки матки та рак молочної залози – одні з найпоширеніших в області. Починаючи з 2019 року «Фонд боротьби з раком» реалізовує програму обстеження людей для виявлення онкозахворювань на ранніх стадіях, які проживають у віддалених селах регіону.

«Ми готові і надалі забезпечувати та проводити виїзні обстеження, але треба об’єднуватись – первинка, онкоцентр, управління охорони здоров’я і міське, і обласне – всі ми повинні працювати в одній команді. Ми вже разом з командою Інсайдер Медіа знімаємо ролики, які будемо транслювати в ЗМІ. Ми готові виїжджати в кожне село і обстежувати людей, по мірі можливостей залучати грантові кошти на придбання скринінгового обладнання для первинки. Таким чином ми хочемо зменшити смертність, адже з 1000 жінок 60 помирає від раку репродуктивних органів і в основному це жительки сільської місцевості. Ми хочемо зробити, щоб наші виїзні обстеження були системними і один фонд не може покрити цю систему».

На важливості раннього виявлення онкозахворювань та вакцинації, як основного з методів профілактики, наголосила і заступниця голови Волинської ОДА Людмила Тимощук.

«В центрі уваги має стояти людина. Жінки наші не настільки обізнані в необхідності проходити медичні огляди, по всьому світу жінки це роблять хоча б раз в рік. Виявлення онкопатології є гарантом успіху. Зараз в Україні дуже велика смертність, низька народжуваність і відтік молоді з України. Тому нам треба зробити все можливе, щоб зберегти здоров'я для нашої молоді». 

Народна депутатка Ірина Констанкевич зазначила, що до 2040 року онкологія може стати захворюванням №1 у світі, проте на рівні держави вже шукають способи цьому запобігти.

«Це питання більш комплексно треба обговорювати на різних рівнях влади. Вже є проєкт постанови про національну стратегію запобігання онкозахворюванням до 2030 року. Розуміння в Уряді про те, що нам треба стратегічно підходити до профілактичних заходів – воно є», - наголосила Ірина Констанкевич.
 

Зрештою, учасники заходу дійшли висновку, що потрібно, щоб в кожній громаді була програма спрямована на підтримку жіночого здоров’я, а певну суму з бюджету громади виділяли на вакцинацію проти вірусу папіломи.

«На бюджет області це буде велике навантаження, тому працювати треба безпосередньо з громадами», - зазначила Марія Адамчук-Коротицька.

Інсайдер Медіа спільно з БФ «Фонд боротьби з раком» готує цикл соціальних роликів із закликом необхідності вчасного обстеження та вакцинації проти вірусу папіломи людини.

Щоб не пропустити найважливішого – підписуйтесь на наші новини у зручному для вас форматі: Facebook та Telegram

 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *