На Волині хочуть переробляти 70% сміття

image
Віктор Гордійчук / 23.12.2022 / 0 Коментарів

Волинська влада хоче відправляти на переробку 70% побутових відходів, а не 2%, як нині.

Про це йшлося під час засідання робочої групи щодо Регіонального плану управління відходами, повідомляє Волиньрада у фейсбуці.

Голова постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Юрій Ройко нагадав, що цей комплексний та системний програмний документ однією із перших в Україні Волиньрада схвалила у вересні цього року. Регіональний план розроблено у відповідності до Національної концепції поводження з побутовими та небезпечними відходами.

Юрій Ройко зауважив, що попередньо документ пройшов обговорення в експертному та громадському середовищах, над ним також працювали члени екологічної комісії та депутатський корпус обласної ради. «Розробниками нам запропоновано три сценарії втілення стратегії. Перший - це будівництво сміттєсортувальних комплексів і полігонів на території 4 районів Волині, другий – це будівництво сміттєсортувальних комплексів і полігонів у восьми субрегіонах, і третій сценарій - це будівництво сміттєсортувальних комплексів і полігонів у восьми субрегіонах, а також обласного полігону на Ковельщині. Я пропоную членам робочої групи вже найближчим часом визначитись по якому із них ми будемо працювати у разі наявності бюджетного фінансування, зокрема з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення. Ми маємо пояснити людям усі переваги, аби не виникало спротиву», - зауважив він.

Начальник управління екології та природних ресурсів ОВА Валентин Кухарик зазначив, що цьогоріч запланована реалізація тих заходів Регіонального плану, що не потребують бюджетного фінансування.

«У 2023 році ми маємо на меті довести до відома тергромад перспективи роботи в частині реалізації плану, проведення навчань, семінарів та обміну досвідом», - сказав він.

Стратегія передбачає переорієнтацію поводження з відходами на їх сортування, переробку, компостування та повторне використання. Бо досі 95 % твердих побутових відходів в країні захоронюється на сміттєзвалищах. Тільки у Волинській області налічується 276 діючих місць накопичення відходів і більшість з них уже переповнені.

«Ми маємо ментально та психологічно змінити своє відношення до побутового сміття. На переробку ми відправляємо трохи більше аніж 2%, а якщо ми зреалізуємо цей науково обґрунтований план, то тоді перероблятимемо 70% відходів», - наголосив Юрій Ройко.

За результатами обговорення тергромадам і районам області рекомендовано створити подібні робочі групи для реалізації регіонального плану поводження з побутовими відходами.

Читайте також: Екоквести для школярів: як виховують свідомих громадян у Луцьку

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *