На Волині зафіксували спалах туберкульозу серед дітей

  • Головна
  • НОВИНИ
  • На Волині зафіксували спалах туберкульозу серед дітей
image
Назар Тарадюк / 06.02.2023 / 0 Коментарів

На Волині туберкульоз почав стрімко поширюватися серед дітей.

Лише за місяць цього року сухоти діагностували у 27 маленьких волинян. У той час, як за увесь 2022-й на туберкульоз перехворіли лише 19 діток. Наймолодшій пацієнтці усього 11 місяців. Про це йдеться в сюжеті 12 каналу, - пише ВСН.

Зараз дівчинку лікують в обласному фтизіопульнологічному центрі в Луцьку. Лікарі кажуть, що дівчинка була вакцинована.

За словами медиків, статистика захворювань на туберкульоз за перший місяць 2023 року неабияк насторожує. Станом на лютий сухоти діагностували у 27 дітей, а той час, як за увесь 2022-й на туберкульоз перехворіли лише 19 діток.

«Цих дітей заразили або батьки, або близькі, або люди, з якими вони контактували. Тож відповідно ми маємо недовиявлення хвороби серед дорослого населення. Дві дитини в середньому стані важкості. Всі інші - в задовільному», - каже директорка КП «ВОФМЦ» Наталія Чурсіна.

Тобто лікуються амбулаторно. На жаль, цьогоріч вже є летальний випадок. Через пізнє виявлення хвороби померла 4-річна дитина. За словами Наталії Чорсіної, більшість дітей, у яких виявили туберкульоз - вакциновані. Вона додає, що БЦЖ не захищає від хвороби, а зменшує летальність і сприяє легшому перебігу хвороби у випадку зараження. 

«У нас були перебої з поставкою вакцини БЦЖ. І не всі батьки вакцинували своїх дітей. Тому я би радила батькам, в кого не щепленні діти, звернутися до сімейного лікаря для того, щоб пройти обстеження», - говорить Наталія Чурсіна.

Згідно з рекомендаціями, вакцинувати дітей мають на третій день життя.

«За 2022 рік в нас було вакциновано проти туберкульозу 86,5%. У порівнянні з 2021 роком кількість зросла. Але був період , коли ця вакцина в нас була відсутня», - каже заступниця директора КП «Луцький клінічний пологовий будинок» Олена Курак.

Тож діти отримували щеплення дещо пізніше у поліклініках. Цьогоріч від вакцинації було менше відмов, порівняно із січнем 2022 року.

«Як правило ці відмови грунтуються на особистих причинах, релігійних переконаннях. Є й пацієнти, яких ми не вакцинуємо у зв'язку з їхнім станом», - директор КП «Луцький клінічний пологовий будинок» Сергій Сябрук.

Головне протипоказання - вага немовляти менша 2 кілограмів. Коли дитя набирає масу і стан покращується, щеплюватись можна. До того ж на Волині є так звані «джин експерти», які дозволяють виявити 

«Такі апарати є у Володимирі, Нововолинську, Камінь-Каширську, Маневичах та Луцьку», - каже Наталія Чурсіна.

Лікарі кажуть, що на спалах хвороби також вплинув коронавірус, через який значно погіршився стан імунітету населення. Вплинула на це й робота «первинки», коли тривалий час пацієнтів обслуговували онлайн. Додала свого і війна. Адже організм стає більш вразливіший і недуга може розвиватися на фоні стресу. Тож лікарі закликають і дітей, і дорослих приділяти більше уваги здоров'ю та частіше обстежуватися.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *