На Волині - 168 га засміченого лісу: чому це небезпечно

image
Назар Тарадюк / 15.05.2024 / 0 Коментарів

На Волині та Рівненщині у лісах та прилеглих територіях провели повторну інспекцію стихійних сміттєзвалищ.

Орієнтовна площа засмічень – 310 га. На – Волині 168, а на Рівненщині 134 сміттєзвалища. Загалом – 302. Це не лише в самому лісі, а й на територіях, що межують із держлісфондом, - інформують у Поліському лісовому офісі.

Зазначають, що лісова охорона максимально оперативно розчищає сміттєзвалища у лісах.

"Але це не означає, що їх там більше немає. Як приклад – ситуація на Дубенщині, яку недавно перенесли з лісу у соцмережі працівники Державної екологічної інспекції Поліського лісового округу. Територію лісівники вже прибрали. Як і у всі попередні роки. Ліквідувати саме це сміттєзвалище надовго не вдається через близькість до житлових будинків та туристичну привабливість лісу.

У всіх філіях Поліського лісового офісу ДП "Ліси України" традиційно оновили локації розміщення фотопасток. Тривають рейди", йдеться у дописі.

Відомо, що за цей рік уже виявили 56 випадків, а за 2023 загалом – 86 протоколів за засмічення лісу. Їх відносно небагато, тому що порушника можна притягнути лише фактично упіймавши за руку. 

"Підтримуємо тісну взаємодію з громадами в цьому напрямку. Отримали відповіді на листи, в яких зверталися з проханням спільно попрацювати над розчищенням територій, що в зоні ризику. Багато вже зроблено. Дякуємо активним керівникам громад.

Однозначно лише такими заходами проблему ліквідувати не вдасться. І саме прибирання теж на панацея. Потрібні комплексні заходи та спільне бажання жити в чистоті. Перш за все, бажання самих мешканців громад.

Що варто додати.

Сміття в лісі - це загроза пожеж у теплий період, створення небезпеки для екології та мешканців лісу, розповсюдження інфекцій. Це автоматично суттєвий мінус рекреаційному потенціалу території. Засмітивши ліс, люди перестають його відвідувати", - додають у Поліському лісовому офісі.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *