Не витримав допитів: нові подробиці самогубства експосла білорусі

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Не витримав допитів: нові подробиці самогубства експосла білорусі
image
Назар Тарадюк / 09.07.2024 / 0 Коментарів

Колишній посол білорусі в Німеччині Денис Сидоренко покінчив життя самогубством 23 червня 2024 року.

МЗС білорусі довго зберігало мовчання і не коментувало подію аж до 26 числа. Проте про причини смерті в заяві нічого сказано не було, - інформують у Центрі національного спротиву.

Сидоренко пропрацював у посольстві в Німеччині довше, ніж передбачалося - з 2016 до 2024 року. За даними видання DW, яке поспілкувалося зі знайомими Сидоренка, дипломат міг не витримати "того, що відбувається".

Річ у тім, що в березні цього року лукашенко відкликав Сидоренка із займаної посади. Німецькі видання припускають, що Сидоренко виступав за хороші відносини з Європейським Союзом. Павло Латушко, експосол рб у Польщі та Франції, голова Народного антикризового управління і колишній колега Сидоренка підтвердив відомості про тиск на останнього. За його словами, чутки про ситуацію ходили.

"За кілька днів нам прийшли відомості про те, що Денис Сидоренко не пройшов поліграф. У МЗС із дипломатом після відрядження переривають контракт, потрібно працевлаштовуватися наново, зокрема - проходити поліграф, його з 2020 року проходять усі. Денису не вдалося пройти перший поліграф, гадаю, потім був другий - і почалися проблеми, запитання і допити в КДБ", - каже Латушко.

"Ставлять запитання: "Чи вважаєте ви олександра лукашенка легітимно обраним президентом?" Потрібно відповісти "так", але в душі ти так не вважаєш. Ось і фальш, "неправильна" відповідь".

Запитання можуть бути різними - ідеологічними чи на тему корупції, більш поверхневими чи покликаними знищити людину, все залежить від того, яку характеристику написав "радник з безпеки" посольства, яка йде на стіл голови КДБ.

Латушко також припускає, що той Сидоренко міг вести з представниками влади Німеччини комунікацію закритого характеру. І на поліграфі він міг не відповісти на запитання "чи були у вас контакти, про які ви не інформували центр?". За словами Латушка, МЗС вважається в КДБ "опозиційним" відомством. Експосол вважає, що 80-90% білоруських дипломатів не пройдуть поліграф, якщо поставлять таке завдання.

"Це неможливо для білоруського дипломата, якщо він не фанатик, а в процентному відношенні в системі МЗС їх або не було, або буквально одиниці", - вважає він.

Більш того, Латушко завив, що раніше таких масових перевірок на "детекторі брехні" у відомстві не було. "Ситуація з Денисом Сидоренком - трагедія, найпотужніший удар по умовно білоруській дипломатії, тому що назвати її такою неможливо. Олійник [ексглава МЗС] її підпорядкував російській дипломатії, вона стала відгалуженням зовнішньої політики рф", - вважає Латушко.

Залежність від росії, повна втрата суверенітету і придушення будь-якого інакомислення давно стали буденністю для білорусі. Очевидно, це не остання смерть серед білоруського зовнішньополітичного відомства.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *