Очільник «швидкої» прокоментував кримінальну відповідальність за насилля над медиками

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Очільник «швидкої» прокоментував кримінальну відповідальність за насилля над медиками
image
Оля Коновалова / 23.03.2021 / 0 Коментарів

Депутати Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування подали до Верховної Ради законопроєкт, яким передбачено встановити кримінальну відповідальність за погрозу чи насильство щодо медика або фармпрацівника.

Про це повідомив комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування у Facebook.

«Наразі в Україні у нормативно-правовій базі немає спеціального складу злочину у разі нападу на медпрацівника чи фармацевта. При цьому, від початку пандемії випадків невмотивованого насилля проти працівників «швидкої» стає все більше», - зазначив голова комітету Михайло Радуцький.

Згідно із законопроєктом, погроза вбивством каратиметься позбавленням волі на строк до 2 років, умисне нанесення побоїв легкого чи середньої тяжкості – до 5 років, тяжких ушкоджень – від 5 до 12 років.

У коментарі для Insider media директор Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Шмаль наголосив, що у випадку прийняття цього законопроєкту медики нарешті будуть захищені законом.

«Добре що це питання підняли. Ми свої бригади завжди насторожуємо, що якщо заходите на виклик і є якась агресія – значить не треба вступати в контакт, а краще вийти, доповісти диспетчеру і чекати подальших вказівок.

Якщо є агресія зі сторони викликаючих, а хвора лежить, наприклад в кімнаті, то наша бригада очікує приїзду поліції, які забезпечить безпеку і аж тоді наша бригада починає огляд.

Колись було таке, що і закривали фельдшерів в кімнаті, накидалися з ножем. Одного разу наш лікар зайшов на виклик, а біля його голови пролетіла сокира і застрягла в одвірку».

Володимир Шмаль зазначив, що у випадку коли поліція не зафіксує факт агресії чи насилля щодо медпрацівника, то останній нічого не зможе довести.

«Бувають випадки, коли поліцію викликали, а ті хто дебоширив кажуть до наших – що ми вже домовились, ніхто вам більше погрожувати не буде і далі буде все мирно, а наші погоджуються. Я зранку дивлюсь і бачу, що така ситуація мала місце, викликаю до себе бригаду і питаю, чому дали задню. Ви таким чином підставляєте не тільки себе, а й колег, яких завтра будуть викликати. В таких випадках йдемо до кінця. Хай чи складають протокол чи забирають дебошира, але до кінця довести».

Очільник Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Шмаль наголосив, що в розрізі місяця випадків, коли медики піддаються насиллю, може бути 5-10. Особливо якщо йдеться про виклики в  розважальні заклади, коли люди в стані алкогольного сп’яніння.

«Сподіваємось, що цей законопроєкт таки приймуть, бо зараз наші працівники беззахисні», - резюмував Володимир Шмаль.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *