Офіси на археологічних розкопках: хто отримав землю в Старому місті

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Офіси на археологічних розкопках: хто отримав землю в Старому місті
image
Назар Тарадюк / 29.04.2024 / 0 Коментарів

У Старому місті дві земельні ділянки: на вулиці Кафедральній, 13, та вулиці Драгоманова, 15 - Луцька міська рада надала Товариству з обмеженою відповідальністю «МІСТОБУДКОНЦЕПТ» (МБК).

Будуватимуть там житлово-офісний комплекс. Зауважимо, що довкола забудови цих ділянок вже дуже багато років ведуться справжнісінькі баталії. Адже колись там знайшли історичні підземелля – місцеві підняли бунт, а будівництво зупинилось. Проте зараз його планують відновити, щоправда, вже із новим забудовником. Відповідне рішення про передачу ділянок в оренду на сім років ухвалили під час сесії міськради у середу, 24 квітня, - пише видання "Конкурент".

Представник товариства «МІСТОБУДКОНЦЕПТ» Сергій Козак (до нього ми ще повернемося) розповів, що зведуть там будівлю в три поверхи під офіси та житло.

«Просимо надати в оренду ці ділянки. У нас навіть вже є концепція розроблена. На території буде власний паркінг мінімальний, який можна було запроєктувати. Все в одному стилі, у стилі Старого міста. Все з дотриманням...», – розповідав Козак.

Сергій Козак (ліворуч)

По кожній із ділянок пан Сергій навіть продемонстрував візуалізації. Про які йому нагадав мер Поліщук. Та усіляко нахвалювати проєкт, до слова, Ігор Поліщук не соромився. Тут вам і комплімент щодо парковки і для екстер'єру. Словом, говорив усе, щоб «пропихнути» рішення. Але нумо за порядком.

Проєкт будівлі на Кафедральній, 13

Проєкт будівлі на Драгоманова, 15

 

Що таке «МІСТОБУДКОНЦЕПТ» та хто ним володіє?

За даними аналітичної системи YouControl, власником та кінцевим бенефіціаром фірми є такий собі Олексій Юрійович Бортнік. Компанія зареєстрована у Камінь-Каширському районі, в смт. Маневичі на вулиці Хакімова, 15. Основний вид діяльності цього товариства – будівництво житлових і нежитлових будівель. Разом з тим у них є право виконувати й інші будівельні роботи, як-от: виробництво будівельних металевих конструкцій, знесення, електромонтажні роботи й таке інше. Загалом фірма широко спеціалізована у сфері будівництва, торгівлі та транспорту, бо ж може надавати аж 55 послуг.

Олексій Бортнік

 

Статутний капітал компанії – 100 тисяч гривень. Не дивлячись на широкий спектр послуг, сама фірма дуже молода, адже створили її менше як два місяці тому – 4 березня 2024 року.

Власник «Містобуду» Олексій Бортнік з 19 вересня 2023 року має зареєстрований ФОП. Основний вид діяльності – оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями та жирами. Серед додаткових видів діяльності – діяльність у сфері права. Місце реєстрації таке ж, як і у ТОВ «МІСТОБУДКОНЦЕПТ», – смт Маневичі, вулиця Хакімова, 15.

За даними сайту «Адвокати України», свідоцтво на право заняття адвокатською діяльністю пан Олексій отримав ще у квітня 2021 року. Місце реєстрації адвоката, місце реєстрації ФОПа та компанії «Містобуд» збігається – ті ж Маневичі й та ж Хакімова, 15. З відкритих джерел дізнаємось, що чоловік працює в адвокатському об'єднанні PRADO. Адвокати цього об'єднання декілька разів навіть з'являлися в ефірі телеканалу «Аверс». Окрім того, вони були представниками однієї зі сторін у скандальній справі щодо оренди землі під Центральним ринком у Луцьку.

Олексій Бортнік

 

Також пан Олексій отримував почесну нагороду від Волинської обласної ради за сумлінну працю та високий професіоналізм.

Зараз же Бортнік планує зводити житлово-офісні приміщення у самісінькому серці Луцька – Старому місті. Хоч до цього й займався адвокатською діяльністю, а його компанії і двох місяців немає.

Пам'ятаєте, що ми мали повернутися до Сергія Козака, який виступав під час сесії міської ради? Так-от...

Хто такий Сергій Козак і як його пов'язують із бізнес-оточенням Палиці?

На 58-й сесії міської ради у середу, 24 квітня, від імені «Містобуду» виступав Козак Сергій Васильович. За даними аналітичної системи YouControl, чоловік є керівником, засновником та бухгалтером у кількох компаніях: ТОВ «КОРТ АГРО ПЛЮС»ТзОВ «ВАЛЬДЕМАР»ТОВ «К-ГАРАНТ»ПП «КОНСТАНТ-ПРОЕКТ»ТзОВ «ЄВРО ГРАНД БУД» та ТОВ «ГІРНИКИ-АГРО». Усі підприємства зареєстровані у Волинській області. Якісь займаються будівництвом, якісь – торгівлею чи наданням майна в оренду.

Сергій Козак (праворуч)

 

Зауважимо, ТОВ «К-ГАРАНТ», яким володіє Козак, зареєстроване у Луцьку, на Винниченка, 26, у будівлі «Директорії». Останньою ж керує найближчий соратник Ігоря Палиці регіонал Олександр Товстенюк

Цікавим є й мобільний номер пана Сергія, який фігурує як «контактний» у тих чи інших компаніях. Бо ж у додатку GetContact його підписують як:

  • «Козак Сергій Васильович Котеджі Біля Diamond Bukovel»;
  • «Сергій Козак Евроградбуд»;
  • «Сергій Легалізація Проектів Від Миколи Гальчуна»;
  • «Сергій Васильович Козак. Єврогранбуд. Луцьк»;
  • «Сергей От Пеньковского Подрядчик Буковель».

Скриншоти із GetContact

 

Аби переконатися, що номер належить саме тому Сергію Козаку, який виступав від імені «Містобуду», ми зателефонували до нього та поцікавились деталями проєкту у Старому місті в Луцьку:

– Сергій Васильович Козак?

– Так

– Мене звати Максим, я журналіст сайту «Конкурент». Дзвоню до вас щодо проєкту, який ви представляли на сесії по забудові в Старому місті. Хотів уточнити момент. Підкажіть, там мають бути лише офісні приміщення чи житлові теж?

– Офісно-житлові.

– Тобто житлова частина теж планується?

– Так-так.

– Може по термінах ще зорієнтуєте, коли це все там має бути? Чи про це ще рано говорити?

– Рано, бо спочатку археологічна служба там попрацює, буде дослідження. І як швидко вони там будуть... Але ніхто там затягувати не буде. До двох років (планують звести приміщення, – ред.), бо там незрозуміло, скільки часу ті дослідження будуть.

Вище ми зазначали, що у GetContact серед тегів чоловіка згадується прізвище «Пеньковський». Ймовірно, мовиться про луцького бізнесмена Максима Пеньковсього, який є співвласником земельної ділянки у серці гірськолижного курорту «Буковель». Цю землю він ділить із Володимиром Наумчуком. Останньому ж належить земля, на якій зараз знаходиться славнозвісний готель «Ribas Rooms Lutsk» (вулиця Гаврилюка, 3а). Довкола цієї ділянки теж точилися баталії.

На вулиці Гаврилюка, 3а зареєстрована й компанія ТОВ «Любарт ЛТД». Вона разом з ТОВ «Рібас Хотелс Груп» реконструює іншу пам'ятку в Старому місті – Гостинний двір Прайзлерів. Навколо останнього досі не вщухають баталії. Зауважимо, що ці компанії пов'язують з відомим на Волині прізвищем Палиця. Крім того, «Рібас Хотелс Груп» (та, якщо вірити тегам і сам пан Козак) ведуть активну діяльність на гірськолижному курорті «Буковель». Останній, за даними журналістів, належить ексдружині Ігоря Палиці – Оксані Палиці та їхньому сину Захару Палиці.

Баталії за ласий шматочок землі у Старому місті точаться понад 10 років

Понад 10 років тому землю на вулиці Кафедральній, 13, отримала Марія Поцілуй. Жінка здала її в суборенду для ТзОВ «Луцькміськбуд», яке заснував ексдепутат міської ради Тихін Павлюк. У 2012 році його підприємство уклало договір на проведення археологічних досліджень на цій території. Виявилось, що під землею знаходяться дворівневі підземелля XVII століття.

Кафедральна, 13

Ще тоді на цій землі в серці Старого міста планували зводити торгово-офісні приміщення. Орендар ділянки обіцяв звести будівлю, але підземелля зобов'язався лишити відкритими для людей. Проте з року в рік там нічого не будувалось й досі та територія стоїть пусткою. А підземелля якимсь чином оформили як об'єкт незавершеного будівництва. Довгий час підприємець нарікав на посадовців у стінах ради. Мовляв, вставляють палки в колеса, тому нічого зробити не може. Збудувати йому там нічого так і не вдалося, бо ж ті підземелля він продав вже новому орендарю ТОВ «МІСТОБУДКОНЦЕПТ».

Про факт продажу свідчить рішення міської ради, яким землю передали в оренду. У преамбулі йдеться, що однією з підстав зміни орендаря є зміна власника об'єкта незавершеного будівництва.

«У зв’язку із переходом права власності на об’єкт нерухомого майна на вул. Кафедральній, 13 у м. Луцьку від ТзОВ «ЛУЦЬКМІСЬКБУД» до ТОВ «МІСТОБУДКОНЦЕПТ», відповідно до якого право власності на незавершений будівництвом житлово-офісний комплекс готовністю 3% зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно», – йдеться в документі.

Рішення міської ради

 

Ми зазначали, що «МІСТОБУДКОНЦЕПТу» немає й двох місяців. Є ще один цікавий факт. Те незавершене будівництво на Кафедральній, 13, вони викупили через кілька днів після реєстрації фірми. Компанія з'явилась 4 березня 2024 року, а купила об'єкт 6 березня. Така ж ситуація і з ділянкою на Драгоманова, 15.

Припускаємо, що Тихін Павлюк таки опустив руки й змирився з тим, що не зможе нічого побудувати й продав «об'єкт незавершеного будівництва» новому орендарю.

Що буде далі із ділянками в заповідній частині Луцька?

Директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Веніамін Туз під час розгляду питання щодо надання ділянок оренду повідомив, що перед початком будівництва проводитимуть археологічні дослідження.

«Ми розуміємо, що ці об'єкти знаходяться в історичному місці. Перед тим, як почати будувати, будуть проведені дуже клопіткі роботи з археологічних досліджень. Це буде цікаво не тільки для нас, а й для підприємця. Бо це може збагатити це місце цікавим історичним об'єктом. В намірах не тільки провести дослідження, а й потім запропонувати лучанам відвідувати ці місця», – казав Туз.

Веніамін Туз

 

Оскільки земля знаходиться в історико-культурному заповіднику, для будівництва ще потрібне погодження від Міністерства культури України. Проте його, зі слів Веніаміна Туза, поки не треба, бо зараз тільки говорять про оренду. Хоч навіть попри це представник ТОВ «МІСТОБУДКОНЦЕПТ» Сергій Козак у розмові з нашим журналістом заявив: «з цим ми довго затягувати не будемо». Окрім того, додавав Сергій Козак, звести житлово-офісну будівлю повністю планують за два роки.

***

Ось так цього разу аж дві ділянки відійшли до рук людей, які прямо чи опосередковано пов'язані з гучним прізвищем «Палиця». Центральний ринок, «Корона Вітовта», Гостинний двір Прайзлерів. Як гадаєте, що може пов'язувати ці об'єкти, окрім розташування в Старому місті чи поблизу? Трішки натякнемо – одне гучне прізвище. Око навіть хотіли покласти на коледж харчових технологій, який теж знаходиться в історичній частині міста. Лишається поставити ще одне риторичне запитання – а коли Палиця наважиться приватизувати Луцький замок?

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *