Оприлюднили оновлені контракти на продукти для ЗСУ

image
Назар Тарадюк / 28.02.2023 / 0 Коментарів

Оновлені контракти на закупівлю продуктів для українських військових оприлюднило Міністерство оборони.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Зміни до восьми договорів внесли 20 лютого 2023 року. До цього вартість добового раціону для військового складала 145,8 грн, а тепер вона варіюється від 137,04 до 144,06 грн у залежності від постачальника.

Зниження відбулося завдяки зменшенням термінів контрактів. Ціни на продукти, які закуповує постачальник, враховують логістику. У Міноборони нагадують, що закуповує не окремі продукти, а комплексну послугу — забезпечення харчування. Тобто ціна включає зберігання, приготування страв, паливо тощо.

Яйця тепер коштують від 8 до 9 гривень, у залежності від сорту. У січні 2023 року медіа опублікували інформацію про те, що яйця законтрактували за ціною 17 грн за штуку. Потім міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що така ціна опинилася в контракті через помилку.

Також журналісти звертали уваги, що картоплю замовили по 22 грн за кілограм. Тепер картоплю закуповують від 7 грн до 44 грн у залежності від сорту.

Нагадаємо, видання ZN.UA 21 січня опублікувало матеріал, у якому зазначило, що отримало від «джерела в ЗСУ» угоду Міністерства оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.

Журналісти заявляють, що в угоді на 13,16 мільярда гривень ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними у 2-3 рази. Наприклад, Міноборони нібито законтрактувало яйця з ціною 17 грн за штуку, водночас роздрібна ціна в магазині Києва зараз становить приблизно 7 грн за штуку.

У Міноборони інформацію про закупівлі харчів за завищеними цінами назвали маніпулятивною. Міністр оборони України Олексій Резніков пояснив, що відомство не здійснює закупівель окремих продуктів, а купує комплексну послугу — забезпечення харчування. Тобто доправляння певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках — і приготування їжі.

30 січня прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив розробити оновлену систему закупівель для української армії. Ця система має збалансувати дотримання секретності та публічний контроль за закупівлями для армії.

Наступного дня, 31 січня, Резніков заявив, що відомство поверне громадський контроль над частиною закупівель. Також він запевняв, що інформацію про контракти публікуватимуть на сайті. Уряд обіцяє запустити нову систему закупівель уже навесні.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *