Опублікували знімок храму на Волині, якому вже 800 років

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Опублікували знімок храму на Волині, якому вже 800 років
image
Назар Тарадюк / 17.05.2023 / 0 Коментарів

Фото Василівської ротонди – храму на Волині, який заклали ще у ХІІ–ХІІІ ст., – з'явився в мережі.

Знімок 1948 року опублікували у спільноті Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В.Г. Заболотного.

«Василівська ротонда в м. Володимирі-Волинському Волинської обл. ХІІ–ХІІІ ст. Автор світлини Г. Логвин. 1948 р.», – підписали знімок працівники бібліотеки.

Довідково:

Василівська ротонда — самобутня пам'ятка волинської сакральної архітектури кінця XII століття в місті Володимирі у місцевості Василівщина на передмісті Заріччя. Первісна будівля храму відрізнялася від нинішньої, являла собою суміш місцевої архітектурної традиції з елементами ґотики і романського стилю. Нинішній абрис з початку ХХ століття.

 

Належить до зразків храмобудівної діяльності князя Романа Мстиславича.

За переказами збудована в 992 році й висвячена на честь святого Василія, патрона Великого князя Київського Володимира, в подяку за перемогу над племінним об'єднанням хорватів. Зведена за короткий час самою дружиною.

Досі офіційно датувалася кінцем XIII — початком XIV століття за аналізом цегли, характером кладки тощо. Вперше це датування висловили Володимир Антонович і Адріян Прахов після обстеження церкви у 1886 році. Севастіян Косович, що мав візитаційний опис усіх володимирських церков з 1695 року вказував, що біля церкви був дім зі школою і шпиталем. На балці плебанії був напис, що свідчив: «сия церков была создана в 1419 году». Проте на думку польського дослідника Міхала Валіцького, що дослідив ротонду в 1925 році, церкву збудовано на рубежі ХІІ-ХІІІ століть і спочатку будівля була романського типу, а готична перебудова її здійснена пізніше (після 1523 року). Цього ж датування дотримувався і Борис Возницький. На його думку Василівська ротонда була збудована одночасно з іншими подібними будівлями Європи. На раніше існування храму вказують і археологічні знахідки. Ймовірно, що на місці теперішньої Василівської ротонди існував давніший дерев'яний храм.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *