Підозрюють у проведенні диверсій: у Польщі затримали двох білорусів

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Підозрюють у проведенні диверсій: у Польщі затримали двох білорусів
image
Назар Тарадюк / 31.05.2024 / 0 Коментарів

У Вроцлаві польська влада затримала двох білорусів та одного поляка за підозрою у проведенні диверсій та зовнішньої розвідки проти Польщі. 

Про це повідомили у Центрі національного спротиву.

Це затримання, про яке повідомила пресслужба Національної прокуратури Польщі, викликає серйозні побоювання щодо безпеки країн Європейського Союзу та їхньої здатності протистояти загрозам.
Затриманим, серед яких старшому білорусу 37 років та молодшому 35 років, звинуватили в "участі в організованому злочинному угрупуванні, спрямованому на провадження діяльності зовнішньої розвідки проти Республіки Польща", участі в діяльності російської розвідки та здійсненні диверсійної діяльності на території Польщі. 

Один із затриманих має білоруський паспорт, інший залишився у Польщі за картою поляка. Усіх троє помістили під варту на три місяці. За інформацією прокуратури, максимальне покарання за пред'явленими статтями може досягати довічного ув'язнення.

Це затримання сталося на тлі нещодавно загострених інцидентів у Польщі. 21 травня стало відомо про затримання дев'яти осіб, підозрюваних у підготовці та проведенні диверсій за завданням росії. 
Серед них – громадяни Польщі, білорусі та України. За словами прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, йдеться не про національний конфлікт, а про дії найманців із кримінального світу.
Ситуація набуває ще більшої значущості в контексті того, що білоруські спецслужби, куровані росією, продовжують перевіряти на міцність сектор безпеки країн ЄС. 

білорусь, що під значним впливом росії, грає роль важливої ​​ланки у реалізації геополітичних цілей москви. кремль використовує білоруські спецслужби для проведення розвідувальних та диверсійних операцій у країнах ЄС, що створює постійну загрозу стабільності та безпеці регіону.

Затримання в Польщі підкреслюють масштаб і серйозність загроз, що походять від спецслужб союзників рф. Ці події свідчать про розширення російської активності в Європі, що потребує посиленої координації між країнами ЄС для протидії таким діям. 

Оскільки росія продовжує використовувати гібридні методи війни, включаючи кібератаки, дезінформацію та диверсійні операції, країни ЄС мають зміцнювати свої оборонні структури та покращувати обмін розвідувальною інформацією.

Затримання підозрюваних у диверсіях та зовнішній розвідці у Вроцлаві — це лише вершина айсберга у великому та складному процесі гібридної війни, яку веде росія проти країн ЄС. Проте Україна та ЄС навчилися адекватно реагувати та протистояти подібним загрозам.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *