По поличках. Деокупація Лаври: чому це важливо

image
Віктор Гордійчук / 14.03.2023 / 0 Коментарів

Московський патріархат має звільнити приміщення Києво-Печерської Лаври, найбільшої православної святині України. Чому це важливо?

Розкладаємо по поличках.

Філіал РПЦ в Україні

Після майже восьми місяців війни з Росією та формального відокремлення УПЦ МП від свого московського начальства й оголошення про повну самостійність, насправді залежності від Москви ця релігійна організація так і не позбулася.

Наприклад, правління справами московської патріархії РПЦ досі систематично розсилає єпархіям Української православної церкви обов’язкові до виконання циркуляри про захист церковних чеснот, а українські священники запрошуються до Москви.

11 травня 2022 року – в самий розпал «спецоперації» – патріарх Кирило запрошував всіх архієреїв в Москву на Божественну літургію та Міжнародні освітні читання. Не забувають попи РПЦ та УПЦ «по старій пам’яті» і обмінюватися вітаннями з нагоди різних свят.

Санкції РНБО

СБУ оприлюднила повний список осіб, які за її поданням потрапили під санкції РНБО та були затверджені президентом Володимиром Зеленським. Загалом йдеться про 10 фігурантів, які є представниками УПЦ (МЦ) або тісно пов’язані з цією організацією.

Зокрема, це:

  • Новинський Вадим Владиславович (клірик УПЦ);
  • Лебідь Петро Дмитрович (митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, намісник Києво-Печерської лаври);
  • Швець Ростислав Пилипович (Лазар, митрополит Симферопольський и Кримський);
  • Удовенко Володимир Петрович (Платон, митрополит Феодосійський і Керченський);
  • Опанасенко В’ячеслав Олександрович (єпископ Коктебельский Агафон);
  • Овсянніков Олександр Олександрович (єпископ Джанкойський і Роздольненський Олексій);
  • Чернишов Костянтин Валерійович (єпископ Бахчисарайський Калленік);
  • Таранов Олександр Борисович (архієпископ Ровеньківський і Свердловський Аркадій);
  • Іванов Олег Олександрович (колишній митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей);
  • Масленіков Олексій Олександрович (колишній митрополит Роменський і Буринський Iосиф).
  • Більшість із них наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях України або за кордоном.

«Деокупація» святині

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» оголосив 10 березня про розірвання договору оренди з Українською православною церквою, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом.

«Між Національним заповідником «Києво-Печерська лавра» ... та Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою (Чоловічий монастир) Української православної церкви ... укладено Договір №2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю», – йдеться у повідомленні.

Заповідник попереджає про розірвання договору з 29 березня 2023 року на підставі висновків міжвідомчої робочої групи й листа Міністерства культури та інформаційної політики від 9 березня.

Заповідник просить релігійну організацію до 14 березня надати список представників від монастиря у кількості двох-трьох осіб «для включення до складу комісії з приймання-передачі державного майна, що буде утворена за наказом органу управління державною установою».

Наприкінці 2022 року заповідник «Києво-Печерська лавра» поінформував УПЦ (МП), що з 1 січня не продовжує з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою.

Істерика в Московському патріархаті

Митрополит УПЦ МП Павло Лебідь різко звернувся до української влади на тлі того, що Києво-Печерська Лавра розірвала контракт з УПЦ МП. Під час проповіді Павло російською мовою обурився тим, що влада ухвалила рішення виселити з території української святині Московську Церкву й обіцяє боротися «до послєднєго».

Він також називає Православну Церкву України «осквернітєлямі» та «поносітєлямі». А Зеленський та вся українська влада – це, на його думку, «нащадки гонителів церкви та онуки революції».

«Якщо поносять Церкву, то поносять Христа. Якщо поносять Церкву, то поносять тих, хто ходить до церкви», – провів «логічний ланцюжок» настоятель.

Більше того, справжнісінька істерика виникла у Москві. Патріарх Кирил поскаржився світовим релігійним лідерам на українську владу, яка не захотіла продовжувати з чоловічим монастирем УПЦ МП угоду про оренду Києво-Печерської лаври.

Кирил вважає, що попередження про розірвання договору про користування храмами та будинками монастиря, що надійшло на адресу лаври, і вимога залишити територію обителі в строк до 29 березня, «привертає на себе увагу відсутністю в ньому достатніх юридичних обґрунтувань».

Свою скаргу Кирил надіслав Предстоятелям Помісних Православних Церков, Папі Римському Франциску, Патріарху Коптської Церкви Тавадросу II, Главі Англіканського співтовариства Архиєпископу Кентерберійському Джастіну Велбі, генеральному секретарю Всесвітньої ради Церков доктору Джеррі Піллею, а також генеральному секретарю Організації Об'єднаних Націй, генеральному секретарю ОБСЄ, генеральному секретареві Ради Європи, верховному комісару ООН з прав людини, директору Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини.

Нам своє робить

Тим часом Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко попередив представників УПЦ МП про кримінальну відповідальність у разі переміщення в інше місце з Києво-Печерської лаври музейних експонатів, зокрема мощів святих.

"Я хотів би наголосити про всяк випадок, що крім нерухомого майна, там є ще музейні експонати, понад 800 екземплярів, в тому числі мощі святих, які були передані на використання монахам, і щодо них буде окрема ревізія, наскільки вони там збережені.

Я хотів би попередити… якщо рухоме майно, власне музейні експонати, в тому числі мощі, якимось чином кудись будуть переміщені. Остання ревізія була у 2018 році, і все це зафіксовано, всі об’єкти є в переліку. Будь-який крок, який зможуть здійснити представники УПЦ МП відносно рухомого майна, власне музейних експонатів, буде зафіксований, і вони будуть мати кримінальну відповідальність", - заявив він.

Міністр наголосив, що міжвідомча комісія дійшла висновків, що з боку УПЦ МП в лаврі "були порушення щодо використання майна, і їх досить багато, в тому числі новобудови на території Нижньої лаври без відповідних дозволів, і багато інших речей".

На питання, чи буде Мінкульт звертатися до правоохоронних органів, якщо УПЦ МП відмовиться залишати будівлю лаври після 29 березня, Ткаченко сказав: "Ми це передбачили. До складу комісії щодо ревізії включені представники як СБУ, так і МВС".

Водночас міністр заявив, що "після завершення ревізії комісії ніхто не говорить, що життя монахів у лаврі припиниться, але це привід для того, щоб монахи могли визначитися з тим, яким чином вони можуть залишитися в лаврі".

На питання, чи є якісь варіанти залишитися, Ткаченко сказав: "Безперечно, вони (монахи – ред.) прекрасно про це знають. Я сьогодні розмовляв у тому числі зі священиками, які перейшли з УПЦ МП в ПЦУ".

Повернення Лаври в лоно Української Церкви

Митрополит ПЦУ Епіфаній 12 березня 2023 року очолив Літургію в головному храмі Києво-Печерської Лаври – Успенському соборі.

Предстоятелю автокефальної Української Православної Церкви співслужили митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Білоцерківський Євстратій, архієпископ Житомирський і Поліський Володимир, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, єпископ Рівненський і Сарненський Гавриїл та запрошене духовенство.

Після прочитання Євангелія священноархимандрит Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври виголосив особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Також за богослужінням лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів.

Окрім того, Митрополит Епіфаній звершив священничу хіротонію над дияконом Василем Ромашом.

Наприкінці відправи було звершено молебень до преподобних отців Києво-Печерських.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *