По поличках. Що відбувається з гривнею та як зберегти заощадження

  • Головна
  • НОВИНИ
  • По поличках. Що відбувається з гривнею та як зберегти заощадження
image
Віктор Гордійчук / 28.03.2023 / 0 Коментарів

Готівковий курс долара у продажу 27 березня впав на 5 копійок до 38,50 гривень за долар. Курс євро знизився на 10 копійок до 41,30 гривні за євро. На початку нового робочого тижня курс гривні на готівковому ринку продовжує зміцнюватися. Чому це так?

Розкладаємо по поличках.

Так, курс долара у продажу впав на 5 копійок до 38,50 гривень за долар. Курс євро знизився на 10 копійок до 41,30 гривні за євро.

Зараз на готівковому ринку середній курс долара в Україні становить:

  • купівля - 37,90 грн (38,00 - 24 березня)
  • продаж - 38,50 грн (38,55 - 24 березня) за долар.

Середній курс євро становить:

  • купівля - 40,60 грн (40,70 - 24 березня),
  • продаж - 41,30 грн (41,40 - 24 березня) за євро.

Офіційний фіксований курс НБУ становить 36,5686 гривні за долар (діє з 21 липня 2022 року). Водночас курс євро на 27 березня становить 39,3076 грн за євро (-0,4589 грн).

Чому дорожчає гривня

З початку цього року курс гривні щодо долара сильно змінився. Якщо у січні вартість долара не опускалася нижче 40 грн, то наприкінці лютого – на початку березня курс становив 38,7 грн.

Член Ради НБУ Василь Фурман каже, що причин зміцнення гривні декілька. По-перше, населення припинило тиснути на ринок через те, що отримало більше доходів наприкінці минулого року. Відтак у лютому 2023 р. українці скоротили купівлю валюти на 59,2 млн дол. порівняно з січнем. По-друге, зменшився попит на готівкову валюту. Українці почали частіше конвертувати гривневі вклади в доларові для розміщення на депозитах. По-третє, сказався вплив сезонного фактора, адже наприкінці зими та на початку весни пропозиція долара на ринку зазвичай збільшується завдяки аграріям, які закуповують пальне та посівні матеріали.

Проте з середини березня американська валюта подорожчала в обмінниках та на чорному ринку. Наразі зростання ціни несуттєве – від 2 до 10 коп.

Експерти сперечаються з приводу того, чого чекати від курсу далі.

Одні кажуть, що курс почав розгортатися, тобто долар буде зміцнюватися, інші, що великих коливань не буде і курс буде стабільним.

Дилер департаменту глобальних ринків ОТП Банку в ефірі 24 каналу сказав, що нині ринок торгує в доволі вузькому діапазоні. Хоча новини зі США та Західної Європи про “банківські проблеми” можуть вплинуть і на готівковий курс долара США проти гривні.

Водночас Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру не очікує надалі суттєвої зміни ситуації та не думає, що долар сильно зміцніє. На його думку, курс наближатиметься до позначки 38,5 грн з дол.

Керівник служби продажу казначейських продуктів “Банк Авангард” Юрій Крохмаль теж різкої зміни курсу не очікує. Відповідно, офіційний курс долара складатиме 36,6 грн й по ньому НБУ купуватиме та продаватиме валюту на міжбанку. Але це не означає, що динаміка курсу готівкового ринку буде такою самою, як і міжбанківського. Оскільки готівковий курс залежатиме від достатньої пропозиції саме готівкової валюти, що точно спрогнозувати неможливо. Експерт вважає, що подальша ситуація із переважання пропозиції готівки на ринку й імовірне скасування НБУ певних обмежень вирішать чи зрівняється готівковий курс із міжбанківським.

Нагадаємо, попри війну офіційний курс гривні міцно тримається. Вже з першого дня війни НБУ зафіксував курс та з липня він залишався незмінним - 36, 57 грн за дол. В першу чергу так сталося через те, що регулятор відмовився цього року від емісії національної валюти та не надрукував жодної додаткової гривні. На разі, в цьому поки що не має потреби, адже ми отримуємо допомогу від західних партнерів. Водночас очікувати що готівковий курс наблизиться до офіційного теж поки триває війна не варто.

Своєю чергою Максим Орищак, аналітик компанії “Центр біржових технологій” (ЦБТ) вважає, що ринок перебуває в стані корекції. На його думку, оптимізм щодо гривні не носить тимчасового характеру, і причин для падіння курсу гривні поки що немає, проте і серйозного зміцнення національної валюти теж не буде.

Олександр Болтян, аналітик компанії Esperio вважає, що на початку літа курс долара в Україні збереже стабільність, незважаючи на складну економічну ситуацію, спричинену бойовими діями в країні. НБУ продовжуватиме свою незмінну монетарну політику, націлену на стабілізацію інфляційного тиску та захист заощаджень у гривні від інфляційного знецінення. У цьому контексті рішення правління НБУ  зберегти облікову ставку на рівні 25% стало ще одним кроком до підтримки стабільності курсу.

Нова монетарна політика – новий курс

У квітні додасться ще один фактор, який стримуватиме девальвацію гривні. Це зміна монетарної політики НБУ. Нагадаємо, що з 7 квітня Нацбанк вводить для банків новий депозитний сертифікат з прибутковістю, яка дорівнює обліковій ставці. Тобто 25%. Але банки зможуть вкладати гроші в цей сертифікат за умови, що вони виконають вимоги Нацбанку щодо формування депозитного портфелю фізосіб. Іншими словами, ідея НБУ полягає в тому, щоб банки активніше залучали гроші населення на строкові рахунки (що прямо корелюватиме зі зростанням депозитних ставок), щоб у свою чергу знизити потенційний тиск на валютний курс.

"Зміна дизайну монетарної політики стимулюватиме банки залучати якомога більше довгих гривневих депозитів від населення. Це зробить менш привабливими заощадження у валюті і, як результат, підштовхне клієнтів-фізосіб позбавлятися її, переводячи заощадження в гривню", – вважає Юрій Гріненко.

Станом на 1 лютого 2023 року частка строкових коштів населення в банках становила трохи більше 36%.

Міжбанківський ринок, проте, залишатиметься дефіцитним. Тому без інтервенцій з боку Нацбанку він поки що обійтися не може. Причому на тижні 20-24 березня НБУ збільшив обсяги продажу валюти майже до півмільярда доларів. Загалом у період з 1 січня по 24 березня НБУ продав на міжбанку 6,9 млрд дол., а викупив – 61 млн дол.

Але експерти ставляться до такого розпродажу резервів досить спокійно. За їхніми словами, приводу для занепокоєння немає. Тим більше, що обсяги міжнародної допомоги справно надходять до України. Під час засідання уряду 21 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що лише Євросоюз з початку року перерахував нашій державі 4,7 млрд євро. Того ж дня НБУ заявив про попередню домовленість із МВФ про нову програму фінансування терміном на 4 роки обсягом 15,6 млрд дол.

"Запасу міцності золотовалютних резервів вистачає, і партнери поки що не демонструють сигнали щодо зміни обсягів та темпів анонсованої допомоги. Надане нерезидентам право на репатріацію отриманого купонного доходу від інвестицій в українські ОВДП свідчить про наміри посилити приплив іноземного капіталу в українські бонди. Загалом такі обережні кроки щодо лібералізації ринку досить обнадійливі та позитивні", – вважає Андрій Шевчишин.

Як краще зберігати заощадження

Директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлинський радить тим, у кого є якісь заощадження, тримати якусь суму у валюті, можливо навіть готівкою на випадок якогось непередбачуваного сценарію.

"Але для того щоб отримувати дохід, кращим варіантом є гривневі активи, починаючи від банківських депозитів. Для тих, хто має більші суми — облігації внутрішньої державної позики, військові облігації", – підсумував експерт.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *