По поличках. Скасування пандемії корони і що буде далі

image
Віктор Гордійчук / 16.05.2023 / 0 Коментарів

Після трьох років пандемії коронавірусу ВООЗ оголосило про припинення режиму глобальної надзвичайної ситуації, а в Міністерстві охорони здоров'я України анонсують скасування карантинних обмежень.

Розкладаємо по поличках, коли українцям чекати на завершення карантину, яка зараз ситуація із захворюваністю і чи потрібно буде надалі вакцинуватися.

Всесвітня організація охорони здоров'я скасувала статус пандемії COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації.

 «З великою надією я оголошую кінець COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я. Однак це не означає, що COVID-19 більше не становить глобальної загрози здоров’ю. Минулого тижня COVID-19 забирав життя кожні три хвилини — і це лише ті смерті, про які ми знаємо», — йдеться в заяві генерального директора організації Тедроса Адханома Гебреїсуса, цитує пресслужба ВООЗ.

Глава ВООЗ нагадав, що оголосив надзвичайний стан у галузі охорони здоров’я, що викликає міжнародне занепокоєння через глобальний спалах COVID-19 — найвищий рівень тривоги згідно з міжнародним правом — ще 30 січня 2020 року.

«За три роки з того часу COVID-19 перевернув наш світ із ніг на голову. ВООЗ повідомила про майже 7 мільйонів смертей, але ми знаємо, що їхня кількість у кілька разів більша — щонайменше 20 мільйонів», — сказав Гебреїсус.

У ВООЗ заявили, що пандемія коронавірусу стала набагато більшим, ніж криза охорони здоров’я. Вона спричинила серйозні економічні потрясіння, скасування подорожей, закриття підприємств, занурення мільйонів людей у бідність, самотність, ізоляцію, тривогу, депресію тощо.

«COVID-19 виявив і загострив політичні розбіжності всередині та між націями. Це підірвало довіру між людьми, урядами та установами, підживлюючись потоком неправдивої інформації. І це оголило пекучу нерівність нашого світу, причому найбідніші та найуразливіші спільноти найбільше постраждали, однак останні отримали доступ до вакцин та інших інструментів», — сказав глава ВООЗ.

Наразі, за його словами, вже більше ніж рік пандемія має тенденцію на послаблення, а імунітет населення зростає завдяки вакцинації та тому, що люди перехворіли. Також знижується смертність і послаблюється тиск на системи охорони здоров’я. Ця тенденція дозволила більшості країн повернутися до звичного життя.

Комітет з надзвичайних ситуацій і ВООЗ протягом останнього року аналізували дані й розглядали, коли буде відповідний час, щоб знизити рівень тривоги. 4 травня Комітет зібрався в 15 раз і рекомендував главі ВООЗ оголосити про припинення надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я, що має міжнародне значення.

Однак у ВООЗ наголосили, що це не привід послаблювати пильність: «Цей вірус тут, щоб залишитися. Він усе ще вбиває і все ще мутує. Залишається ризик появи нових варіантів, які спричиняють нові сплески заражень і смертей».

Коли в Україні скасують карантин

Від початку пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні перехворіли понад 5 мільйонів 544 тисячі людей, розповів журналістам міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

При цьому від ускладнень хвороби за понад три роки, за офіційними даними, померли 112 268 українців, з них 89 дітей і 1 256 медичних працівників, додав міністр.

При цьому Ляшко нагадав, що карантин, запроваджений через пандемію, все ще триває, водночас уряд може його скасувати.

«Ми розглядаємо скасування всього цього. Однак до цього треба підготуватися. Зараз ми оцінимо стан готовності скасування всіх карантинних обмежень. Тому ми зараз проводимо внутрішній аудит і потенційно готуємося до того, щоб вийти з офіційною позицією і сказати, що карантин буде скасовано з такого числа», – каже Ляшко.

Вакцинація та групи ризику

Ляшко нагадав, що ВООЗ минулого тижня визнала COVID-19 не надзвичайною ситуацією в охороні здоров'я і рекомендувала перейти на реагування на коронавірусну хворобу як на інші інфекційні захворювання, а також поступово скасовувати обмежувальні заходи, пов'язані з міжнародними поїздками.

Водночас міністр зауважив, що вакцинація проти COVID-19 поступово буде переходити в розряд рутинної напередодні щорічного епідемічного сезону. Він порадив громадянам надолужити пропущені щеплення. Рекомендацій щодо вакцинації проти коронавірусу тим громадянам, які отримали і базовий курс щеплень, і два бустерні, поки що немає.

Очільник МОЗ запевнив, що вакцин у країні достатньо, в цей епідемічний сезон вона буде безкоштовною. Упродовж трьох років вакцинація проти COVID-19 перейде в розряд рутинних, вакцини будуть вироблятися з урахуванням прогнозу щодо циркулювання певних штамів.

Чи внесуть вакцинацію від COVID-19 до календаря щеплень

Циркулюючий зараз варіант "Омікрон" має меншу летальність ніж його попередники, а симптоми захворювання схожі на грип. Епідеміологи, які вивчають SARS-CoV-2, припускають, що в майбутньому захворювання стане сезонним, і подібно до ситуації з грипом імунізація від коронавірусу може бути щорічною.

Однак внесення вакцинації від COVID-19 до календаря щеплень наразі не розглядається ні на міжнародному рівні, ні в Україні, розповів Федір Лапій та зазначив, що в цьому питанні могла виникнути плутанина, адже вакцинацію включили до календаря щеплень у США. Проте це було пов'язано лише зі зміною джерел фінансування програми імунізації в країні.

"В Україні на сьогоднішній день є програма з імунопрофілактики, яка затверджена урядом, де є календар щеплень. І поки що в нас немає рухів для того, щоб змінити джерела фінансування або надходження вакцини проти COVID-19, тому ми не вносимо її в календар, і не робимо її обов'язковою. При цьому вакцина в країні доступна без жодних обмежень", – сказав експерт.

Як пояснила Тетяна Чумаченко, коли якась вакцина вноситься до календаря щеплень, розраховується багато факторів, в тому числі і кошти.

Мова йде саме про перший розділ календаря, в якому щеплення обов'язкові і їх роблять безкоштовно для людини (кір, краснуха, дифтерія тощо). При цьому грип в Україні в календарі щеплень – у розділі рекомендованих, тобто держава не оплачує вакцинацію від грипу.

"Що стосується коронавірусу, то він все ще швидко мутує, не виключена поява нового агресивного штаму, вакцини удосконалюються. До того ж, чи вистачить коштів у країни в умовах війни, щоб забезпечити щеплення? Тому поки що на порядку денному не стоїть питання про внесення щеплення від COVID-19 в перший розділ календаря щеплень", – заявила Чумаченко.

Водночас епідеміолог підкреслила, що зараз в Україні в наявності достатня кількість доз безкоштовних вакцин проти коронавірусу для продовження кампанії з імунізації населення.

Війна та коронавірус

Повномасштабне вторгнення РФ змістило фокус уваги суспільства з пандемії коронавірусу на війну, проте українці не перестали хворіти.

Постійні обстріли, окупація, руйнування лікарень, відсутність кисню для хворих ускладнювали ситуацію, оскільки лікарі не мали змоги надавати відповідну медичну допомогу. В коментарі виданнію Федір Лапій висловив думку, що це ще один злочин росіян, за яким варто висунути звинувачення.

Як пояснив експерт, хоча від початку війни щоденну статистику захворюваності перестали публікувати, динаміка захворюваності по тижнях велася і є в доступі на порталі ЦГЗ.

Так, у березні 2022 року фіксувалося понад 30 тисяч нових випадків на тиждень, та до 500 смертей від COVID-19, що значно більше аналогічного періоду березня цього року (15 тис. випадків інфікування та до 150 летальних випадків). Сплески захворюваності були навесні та восени.

Проте показники можуть бути дещо заниженими, адже є люди, що залишилися на окупованих територіях, де неможливо вести статистику.

Епідеміолог Тетяна Чумаченко зазначає, що з окупованих територій інформації щодо захворюваності на коронавірус немає, і навіть в регіонах, які були звільнені, є певні складнощі зі зверненням за медичною допомогою.

"Люди зосереджені на збереженні життя, і не звертають увагу на симптоми, які вважають простудою. А йдуть до лікаря, коли вже мають важкі форми", – розповіла вона.

Під час війни знизилося охоплення населення тестуванням, що є важливим етапом при постановці діагнозу. "Лабораторії не працюють так потужно, як це було до війни. Це пов'язано і з руйнуванням цих лабораторій, і з недостатньою кількістю тест-систем, хоч і міністерство налагоджує цю логістику", – каже Чумаченко.

Оскільки вірус передається повітряно-крапельним шляхом, вимушене перебування великої кількості людей в укриттях під час повітряних тривог також посилює небезпеку зараження, особливо в сезони сплесків захворюваності. При тому, що носіння масок у публічних місцях і транспорті зараз є рекомендаційним, і не всі його дотримуються.

Фактором впливу війни є й постійний стресовий стан, в якому перебувають люди вже більше року. Хронічний стрес впливає на імунну систему, що призводить до підвищення сприятливості організму до інфекції, додала епідеміолог.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *