Погуляйко розповів, яким буде бюджет Волині в 2024 році

image
Назар Тарадюк / 01.12.2023 / 0 Коментарів

На Волині обласний бюджет на 2024 рік буде меншим на 150 млн грн, ніж у 2023 році та орієнтовно становитиме 1,4 млрд грн.

Для порівняння: в цьому році він становить 1 млрд 577 млн грн. Про це поінформував директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк під час засідання робочої групи «Прозорість та підзвітність», що відбулося 30 листопада за участю представників громадськості, - пише очільник Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

Формування обласного бюджету-2024, власне, й стало основною темою засідання. Зокрема, громадськість цікавило, як відбувається формування та чи враховуємо у проєкті бюджету на наступний рік кошти на підтримку Збройних сил України.

Тому головний фінансист області розповів про основні етапи та принципи підготовки проєкту обласного бюджету на наступний рік, який згідно законодавства повинен бути затверджений не пізніше 25 грудня 2023 року. До слова, затверджений проєкт опублікують на сайті обласної державної адміністрації.

Відомо, що до 1 грудня в області тривали бюджетні слухання головних розпорядників коштів, яким доведені граничні показники на 2024 рік. Депутати обласної ради разом з головними розпорядниками коштів працюють над формуванням видатків у кожній галузі. До прикладу, культури, спорту, медицини, освіти і т.п.

Зазначають, що загальна тенденція у кожній галузі – у бюджеті передбачають лише захищені статті, тобто на заробітну плату та комунальні послуги. Інших видатків просто немає з чого фінансувати. До слова, подекуди не вистачає у повній мірі стимулюючі виплати та комунальні. Однак, сподіваються на вільні залишки, які можуть сформуватися на початок наступного року.

"Наразі ситуація така, адже у зв’язку зі змінами до бюджетного кодексу, зарахування ПДФО з 1 жовтня 2023 року відбувається до державного бюджету. У 2023 році ПДФО становило близько 500 млн грн, але у 2024 році цієї доходної бази у бюджеті вже не буде. Саме тому обласний бюджет на 2024 рік буде меншим на 150 млн грн за 2023 рік. Водночас необхідно забезпечити ріст мінімальної заробітної плати на 16 %. Тож у показниках, які доводять до головних розпорядників коштів, взагалі не передбачено капітальних видатків чи інших коштів на ремонт і т.п. У проєкті передбачають лише обов’язкові виплати.

І найголовніше запитання, яке постає: яким чином будемо допомагати військовим, які відстоюють нашу державу? Так, бюджет буде дуже складний, але як і в поточному році, при розподілі вільних залишків в першу чергу передбачатимемо підтримку сил оборони. І сподіваюся, що голови громад, у котрих більше фінансових можливостей, чинитимуть так само", - резюмував Никитюк.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *