Політичні вподобання лучан: що відомо про нещодавнє опитування

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Політичні вподобання лучан: що відомо про нещодавнє опитування
image
Назар Тарадюк / 03.10.2023 / 0 Коментарів

У Луцьку студенти спеціальності «Політологія» Волинського національного університету імені Лесі Українки проводять опитування політичних вподобань.

Вони просять заповнити спеціальні анкети від імені громадської організації «Центр практичної політики». Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував, що це за ініціатива і хто її ініціатор.

На вулицях Луцька 30 вересня студенти-політологи ВНУ імені Лесі Українки проводили опитування політичних вподобань жителів громади. В анкеті – вісім запитань: чи підуть респонденти на вибори; чи задоволені нинішньої місцевою владою; за кого би проголосували, якби вибори відбулися за тиждень; та декілька питань для розуміння, яку верству населення репрезентують опитані.

На гіпотетичних виборах до Луцької міської ради автори опитування пропонують його учасникам визначитися серед пʼяти представлених в нинішньому депутатському корпусі партій («Батьківщина», «За майбутнє», ВО «Свобода», «Європейська Соліданість», Громадянський рух «Свідомі») і двох офіційно не зареєстрованих іменних політсил: Партії Сергія Притули і Блоку Володимира Зеленського. Остання, вочевидь, це партія «Слуга народу» після ребрендингу, про який вже говорять в політичних колах.

Щодо кандидатів на посаду міського голови Луцька, то в опитуванні фігурує загалом 10 прізвищ. Це чинний мер Ігор Поліщук і нинішній голова обласної ради Григорій Недопад. І хоч на минулих виборах обидва балотувалися від партії «За майбутнє», автори опитування бачать Поліщука самовисуванцем. Депутат Луцькради Роман Бондарук чомусь має балотуватися від «Слуги народу», а не від блоку Зеленського. Від ВО «Свобода» ймовірним кандидатом бачать ще одного депутата Миколу Федіка, який «прославився» вживанням алкоголю під час військової служби. Від ВО «Батьківщина» і «Європейської Соліданості» ймовірними кандидатом бачать відповідно Андрія Козюру і Юрія Моклицю, які наразі служать в ЗСУ. Передбачають, що «Свідомих» на виборах може представляти чинний депутат Тарас Шкітер.

Окремої уваги заслуговує наявність у списку заступника голови Волинської обласної військової адміністрації Юрія Гупала, який вказаний висуванцем партії Віталія Кличка «УДАР» і двох зовсім нових для політикуму людей: айтішника Вадима Махомеда від гіпотетичної партії «Дія» і волонтерки Ольги Валянік, яка, на думку авторів опитування, може балотуватися від наразі не зареєстрованої Партії Сергія Притули.

На опитування уже відреагував один із «потенційних кандидатів» у мери Луцька Вадим Махомед. На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook він написав, що не збирається йти в політику.

«Мене звісно тішить, що хтось вважає, що я достойний бути під номером 5, як варіант на посаду мера міста Луцька, а саме «4.5. Махомед Вадим, директор ТОВ „Ідейл“, партія „Дія“». Внесемо трішки ясності: я – безпартійний, мене ніхто не запрошував у партію «Дія» (що така існує я дізнався, коли побачив це опитування), а якщо запросять, то я не піду (як і в будь-яку іншу, вибачте, друзі), я не збираюсь розбудовувати політичну кар’єру: не побачите ви мене на виборах ні на посаду мера, ні в Луцьку міську раду, чи хто зна куди ще», – зазначив він.

В анкеті вказали, що опитування проводить громадська організація «Центр практичної політики», яку створив та очолює декан факультету історії, політології та національної безпеки ВНУ Ярослав Ярош.

Журналісти запитали в науковця про те, хто ініціював і фінансує це опитування.

«Якщо говорити про «Центр практичної політики», то це громадська організація, яка якраз досліджує різні суспільно-політичні процеси. І не новина, що обговорюється питання виборів. І ми розуміємо, що такі настрої є. Чи будуть вибори, чи не будуть, чи конституційно це, чи ні, це не в моїй прерогативі коментувати. Це буде визначено законодавством. Так, ми проводимо опитування. Інтерв’юери – студенти нашого факультету. Це – практика. І це опитування не мало на меті бути оприлюдненим. Бо це не на часі.

Чому до цього процесу залучені студенти-політологи? Бо це – практична складова їхньої діяльності. Тому що їм потрібно розуміти настрої, процеси, як комунікувати з громадянами. Поки політолог не пройде цю рутинну роботу, він не стане фахівцем», – пояснює мету опитування доктор політичних наук Ярослав Ярош.

Ярослав Ярош також запевняє, що цього опитування ніхто не замовляв, не оплачував, а анкета складена без консультацій з партіями і ймовірними кандидатами. Чи справді ці люди будуть балотуватися на наступних місцевих виборах, ніхто, за його словами, не зʼясовував.

«Це опитування – гра. Студенти вигадують свої партії. Зразу хочу сказати, що нема асоціацій з реальними політичними силами. Але є реальні назви. Буде п’ять реальних політичних партій, які мають свої назви, логотипи, вони готують програми, проморолики. І потім реально проведемо виборчу кампанію на факультеті історії, політології та національної безпеки ВНУ», – пояснює Ярослав Ярош.

Декан факультету каже, що до таких ігор залучаються студенти молодших курсів. На старших курсах спудеї вже мають бути політологами-професіоналами та брати участь в реальних виборах, а не вигаданих.

«Це – практика студентів, щоб вони здобували знання. Це – корисно і правильно. Я взагалі всім студентам раджу, а особливо політологам, бути членами громадських організацій. Тому що це – позиція. Ти тоді знаєш: як і що проводиться, більш-менш орієнтуєшся в часі і просторі. Де що можна зробити і як вплинути на той чи інший процес», – коментує Ярош.

Загалом для опитування підготували трішки більше двох сотень анкет. Їх надрукували на обладнанні громадської організації «Центр практичної політики». До процесу залучили до десяти студентів. Зі слів Ярослава Яроша, вони це роблять на громадських засадах і ця діяльність на їхні заліки чи оцінку на майбутніх екзаменах не впливає.

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *