«Поневолені росією народи з перемогою України мають історичну можливість стати незалежними», - Юлія Вусенко

  • Головна
  • НОВИНИ
  • «Поневолені росією народи з перемогою України мають історичну можливість стати незалежними», - Юлія Вусенко
image
Оля Коновалова / 23.07.2022 / 0 Коментарів

Протягом 22-24 липня в столиці Чехії проходить II Форум вільних народів росії (Free Nations of Russia Forum).

До Праги з’їхалися опозиційні активісти та політики, у тому числі й ті, що перебувають у вимушеній еміграції, лідери національних рухів регіонів рф, а також державні діячі, дипломати та політики країн Європи, Азії та Північної Америки, військові експерти, економісти, політологи, релігійні авторитети, журналісти. «Завдання Форуму – реконструкція та структурна трансформація росії, економічний та політичний розвиток історико-культурних областей та регіонів, повномасштабна реалізація громадянських прав та свобод, соціальне благополуччя народів», – повідомляють організатори.

Вони наголошують, що нинішній російський режим призвів до найбільшої за останні 80 років війни в Європі, і стан справ неконтрольовано погіршується. Під загрозою опинилися долі народів не лише росії, а й усього світу».

Зокрема, на форумі були представники Республіки Ічкерія, громадський рух народів Надволжя «Вільний Ідель-Урал», представники кримотатарського руху, Башкирського національно-політичного центру «Ліга вільних націй», координатори руху «Вільна Інгрія» з Санкт-Петербурга та серед інший колишній депутат держдуми фр, який єдиним проголосував проти анексії Криму, опозиційний активіст Ілля Пономарьов.

Україну на форумі представляли голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах VIII скликання Ганна Гопко, заступниця Постійного Представника Президента України в АР Крим та співзасновниця ГО «Крим СОС» Таміла Ташева.

Політикиня, депутатка Волинської обласної ради Юлія Вусенко будучи на форумі розповіла журналістам Інсайдер Медіа, що основним питанням цієї конференції є деімперіалізація росії.

«На форумі піднімається питання, якою має бути проведена адміністративно-територіальна реформа і як взагалі має виглядати росія в постросійському просторі, коли від неї відокремляться інші республіки. До цього простору увійдуть максимально децентралізовані та вільні, але поки що поневолені народи.

Коли був розпад радянського союзу – всі країни взяли свою території і ніхто не претендував на частину території іншої країни. Кожен почав розвивати свою, адже мав власну історію та мову. І тільки росія залишилась ображеною, адже вважала, що у неї щось відібрали. Те, що лишилось в складі росії – це ж теж не добровільно.

Ці народи вже готові і навіть виходять у медійну площину та просять допомогти їм створити незалежні республіки.

Таких рухів у самій росії на сьогодні дуже велика кількість і на цьому форумі вони піднімали питання скільки ж залишиться росіян і, хто визнає себе корінними росіянами після того, як ці народи, які сьогодні фактично є поневолені, отримають незалежність».

Юлія Вусенко каже, що повномасштабне вторгнення та розв’язана росією зухвала війна проти України стала прямим поштовхом для поневолених народів росії до дій.

«Цей момент активізувався через війну в Україні. Є люди, які воюють на боці України і є люди, які розумію що їм треба буде брати відповідальність за свою країну. Тому вони тут, на цьому форумі, і вони про це заявляють».

Зрештою, учасники II Форуму вільних народів росії оголосили Декларацію про деколонізацію росії і звернення до держав-членів ООН та світової спільноти про негайне визнання рф спонсором світового тероризму.

Не обійшлось на заході й без провокацій каже Юлія Вусенко.

«Оскільки форум проходить в онлайн форматі – його дивиться багато людей по всьому світу. І зрозуміло, що одразу активувалась російська ботоферма і навіть якісь фсбшники включались у нашу трансляцію. Уявіть, ви слухаєте спікера, а тут вони вмикають російський гімн чи ще щось схоже».

На форумі також представили карту — як буде виглядати росія якщо поневолені народності отримають свою незалежність.

«Якщо рф втратить оці всі території, то їх залишиться 50 мільйонів і це вже буде не той формат загрози, про який ми зараз говоримо», – запевняє Юлія Вусенко.

Окрім того, зараз триває Тиждень поневолених народів і по всьому світу представники «Ліги вільних націй» проводять флешмоби.

Таку акцію провели й учасники II Форуму вільних народів росії.

Перший Форум вільних народів росії проводився у травні цього року у Варшаві.

«Форум проходить щоразу у новому європейському місті, в історії якого – боротьба за свободу проти диктатури. Коли ми обирали місце для другого Форуму, то шукали європейську столицю, у минулому якої була б боротьба за свою свободу, самовизначення, декомунізацію, яка б боролася з тоталітаризмом, і минуле Праги цілком радило цьому», – повідомляють організатори. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *