Пошкоджує понад 300 видів рослин: у Ковелі – нашестя небезпечних комах-шкідників

  • Головна
  • НОВИНИ
  • Пошкоджує понад 300 видів рослин: у Ковелі – нашестя небезпечних комах-шкідників
image
Оля Коновалова / 09.09.2022 / 0 Коментарів

У Ковелі виявили вогнище небезпечного шкідника — американського білого метелика. Так, на вул. Грушевського гусінь уразали вже чимало дерев.

За словами начальника комунального підприємства «Добробут» Ігоря Михалевича, таку проблему доводилось вирішувати торік.

Цієї осені ми знову змушені обрізати уражене гілля дерев, яке на території підприємства буде спалене. Усі роботи виконуємо оперативно, аби не дозволити комахам розповсюджуватись далі, – говорить він.

Довідка:

 

Американський білий метелик пошкоджує понад 140 видів деревних і чагарникових рослин. Породи, яким віддає перевагу, — шовковиця, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева. Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10 – 15-річного віку.

Розвиток

Зимують лялечки під відмерлою корою дерев, під рослинними рештками, в тріщинах і щілинах парканів, під навісами та в інших захищених місцях. Виліт метеликів навесні відбувається недружно, розтягуючись іноді до місяця. Перші метелики з’являються наприкінці квітня — на початку травня. Тривалість їх життя — 6 – 14 діб. Вони ведуть сутінковий спосіб життя. Самки відкладають яйця на верхній і нижній бік листків та на трав’яну рослинність групами по 300 – 500 яєць, укриваючи кладку тонким прозорим пушком. Плодючість — 1200 – 1500 яєць.

Ембріональний розвиток триває 5 – 10 діб. Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки.

Заходи захисту

Застосовують організаційні, агротехнічні та хімічні методи. До організаційних віднесені:

  • зміна шляху руху транспорту,
  • контроль за перевезенням вантажів,
  • агротехнічних методів - збір та знищення гусені та кладок яєць.

Гілки з гніздами обрізають і спалюють. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють. 

Коментарів немає

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *